2023. május 30.

Olvasási idő: 4 perc

Egyszer elvállaltam egy olyan vezetőfejlesztési projektet, amit ma már nagyon nem tennék. Fiatal voltam, kellett a pénz satöbbi satöbbi. Az történt ugyanis, hogy sem az nem volt tiszta, hogy pontosan miért is akarjuk az adott vezetőket fejleszteni, sem az nem volt egyértelmű, hogy milyen irányból. Ráadásul a hozzám elérkezett információk és kihívást jelentő helyzetek merőben mások voltak, mint a tréningre érkezett vezetők kihívást okozó helyzetei, ami csak a helyszínen derült ki. Szopkó Beatrix vagyok, az [eureka] Consulting üzletágának vezetője és szeretnék veletek megosztani egy történetet arról, hogyan érdemes igazán gondolkodni a vezetőfejlesztésről.

Kiket fejlesztünk? Vezetőket! Miért fejlesztjük őket? Háááát….

Sokszor felhívjuk a figyelmet a fejlesztési terv előkészítésére, hogy nem elégséges egy szemüvegen keresztül nézni a fejlesztendő területeket, érdemes azt is megnézni, hogy a résztvevőknek milyen igényeik, kihívásaik vannak, amikre keressük a lehetséges megoldásokat, utakat…. és akkor a szervezeti egészről még nem is beszéltünk.

Summa summárum az történt, hogy néztünk nagy szemekkel egymásra én és a vezetők, hogy egyrészt itt valami félrement másrészt van itt ez az x óra, töltsük el hasznosan. Összeszedtük a kihívást okozó helyzeteket, kategorizáltuk fejlesztési szempontból, priorizáltuk és megnéztük mi az, ami ténylegesen érdekli a csoportot, majd kértem egy kis szünetet, hogy felkészüljek a továbbiakra. Azt gondolom, hogy óriási szerencsém volt a csapat hozzáállásával és persze ehhez kellettem én is

Mi volt a legtöbbet feljött téma? 

A stressz kezelése, ami eredt egyrészt a beosztottakkal való nehéz helyzetek kezeléséből, a töménytelen mennyiségű munka és elvárás menedzseléséből, a minőség versus mennyiség összetűzéséből, valamint a családi élet és a munkahelyi élet összeegyeztetéséből (elsősorban fejben). 

Márpedig az ismeretes, hogy ha a szülő nincs jól, a gyermek sem lesz jól és így a harmonikus, kiegyensúlyozott családi otthon is egy nagy kupac stressz forrásává válik. Márpedig, ha otthon stressz van, lesz az bent is, ha a vezetőben van, lesz az a csapatában is, ha a csapatában van lesz abból konfliktus is…. szervezeti szinten is.

Vezetőfejlesztés, mint a wellbeing alapja

A vezető egy olyan kulcsember, akinek a fejlesztése nem csupán azon okból kifolyólag fontos, mert a munkabére is magas és meg is kell tartani, mert a tudása is óriási. Azért is kulcsember, mert emberekért felel. Ha ő jól van, a csapat jól lesz. Ha ő jól van, a nehéz helyzeteket is tudja kezelni. Ha ő jól van, megfelelően fogja támogatni a csapatát éppen úgy, ahogy az egyes embereknek erre szükségük van.

De amíg a vezető nincs jól – és lehet a szervezeti folyamatok miatt, lehet az önreflexió alacsony szintje miatt, vagy ezer más ok miatt, igazából mindegy is – addig a szervezetnek azon része sem lesz teljesen jól. Hiszem mennyire más egy kiegyensúlyozott vezetővel együtt dolgozni, mint egy folyton rohanó, frusztrált, kötekedő, fókuszálatlan vagy éppen fáradt, vagy ne adj Isten kiégett vezetővel. 

Na éppen ezért éri meg minden egyes nap, amikor a vezetőnek lehetősége van fellélegezni, jelen lenni, tanulni magáról, helyzetek kezeléséről. Amikor kap módszereket, másfajta szemléletet, közös tudást a résztvevők által, megerősítést vagy éppen tükröt és megtanulhatja hogyan építse be mindezt a mindennapjaiba.

Ehhez pedig szükség van a háttértámogatásra, hogy az ilyen folyamatokban tényleg ott lehessen és ne azon járjon az agya, hogy még hány e-mailt kell megválaszolni a képzés végeztével…. mert az csak egy újabb feszültségforrás lesz.

Kiemelt téma kell, hogy legyen a vezetők, mint emberek fejlesztése. Ahol a fókuszunk a résztvevőn, mint emberen van és ő neki saját magáról és saját maga kontextusában van lehetősége tanulni. Mert ha a vezető jól van, a csapat jól lesz és az a szervezet egészére kihat. Mind pozitív, mind negatív irányban.

Tudj meg többet a vezetőfejlesztésről itt.

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok