Túlélés és szellemi fejlődés válság idején

2020. március 26.

Olvasási idő: 5 perc

A mostani időszak mindannyiunk életében kiemelten nehéz. Az önként választott karantén bezártsága, a közösségektől való távolságtartás (social distancing) magánya, a megváltozott munkakörülmények, elnapolt tervek és a betegségtől való félelem, aggódás sokunkat megvisel. Nem csoda hát, hogy erre válaszul a járványhelyzet beálltakor elözönlötték az internetet a lelkes, motiválni vágyó idézetek, humoros vírus-mémek és a pozitív gondolkodást istenítő cikkek, mintha a világ azonnal egyszerre szeretett volna minden befelé forduló ember hónalja alá nyúlni.

De vajon mindenre megoldás az állandóan emlegetett pozitív mindset, azaz derűlátó gondolkodás?

Lélektanilag megviselő időszakokban érdemes megengednünk magunknak a kezdeti szomorúság és az életed eddigi körforgásának megváltozásával esetlegesen érkező “gyász” érzését, ugyanis ha ezt az első, fontos lépést kihagyjuk, gyakorlatilag csupán elfedjük majd a sebet, nem pedig meggyógyítjuk azt. Természetesen nem arra gondolok, hogy hagyjuk magunkat depresszív állapotba süllyedni, de érdemes távolságot tartani az agresszívan bíztató és felvidítani vágyó ismerősöktől is, mert egyik véglet sem segíti a helyzet elfogadását.

Mindig csak a következőt!

A megváltozott élethelyzet reális felmérése és érzelmi feldolgozása nem kétperces folyamat. Miközben megadod magadnak az időt a megélésre, fontos hogy gondolkodj kis lépésekben. Nem feltétlenül előremozdító, ha állandóan azon jár az eszed hogy mi lesz veled két hónap múlva, főleg mert a bizonytalansági faktor rendkívül magas, és minden erre utaló érzés és gondolat csak még inkább lehúz.

Próbáld ki ezt: Csinálj mindent apró lépésekben! Tervezd meg az adott napod körvonalait, és ha úgy érzed ez már biztonságos és bejáratott napirend, akkor tedd ugyanezt a heteddel is. Lebonthatod a tevékenységeidet apróbb részterületekre is, pl. csak az online beszélgetések/meetingek összeírása, csak a főzési/ételrendelési teendőt átgondolása, csak a rendrakás… Míg az elmédet lépésről-lépésre vezeted végig a legfontosabb cselekednivalókon, addig sem fárasztod magad felesleges aggódással és stresszel.

 

Nem kell mindenről tudnod

A GoogleTrends egyik friss twitter bejegyzésében közölte, hogy a koronavírus tüneteivel kapcsolatos keresések aránya több mint ezer százalékkal nőtt meg az előző hetekhez képest.

Igen, óhatatlanul is áramlik ránk a vírus helyzettel kapcsolatos mindennemű információ, ami nemzetközi és magyar viszonylatban is rengeteg adat, és emellé jönnek az álhírek, a munkahelyünk információi, és a magánéletünk kért vagy kéretlen hírei… nem csoda hát, ha néha már reggel azt érzed hogy zsong a fejed, pedig még csak a mobilodon pötyögtél pár percet.

Éppen ezért ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy szűrd a beáramló információt, és csak a megfelelő mennyiségű és ami talán még fontosabb: minőségű sztorit engedd be, amire neked most valóban szükséged van. 

Érdemes lehet pl. kiválasztanod azt az 1-2 hírportált amit naponta maximum egyszer lecsekkolsz, illetve azt a közeli munkatársi, baráti és családi kört, akikkel intenzíven kapcsolatot tartasz, ez bőven elegendő lehet ahhoz, hogy képben legyél a világ történéseivel. A szociális érdeklődés jólesik persze, de biztosan kell még egy online kávé az ezer éve nem látott osztálytársaddal, aki mindig csak magáról beszél? Válaszd meg jól a körülötted lévőket és a beáramló információt, mert ha tudod milyen történésekre van ráhatásod és mire nincsen, akkor könnyebben lekerül rólad a bűntudat és a szorongás érzése.

Itt az idő magadra

Tudom, hogy most minden a külvilág eseményeiről szól, miközben Te a legnagyobb valószínűséggel még sosem töltöttél otthon huzamosan ennyire sok időt. Míg az internetes csapból egyre ömlenek az online önismereti tanfolyamok és a “figyelj befelé” maszlag, a kinti zaj helyett én egy másfajta elcsendesülést javasolok.

Ez az időszak most remek alkalom lehet arra, hogy előszedd azokat a terveidet, amikre “sosem volt időd”. A Home Office melletti új napirendben ugyanis biztosan van egy-két olyan lyuk, ahová simán beilleszthetsz fél-fél óra agy- és lélektisztító, másfajta módon aktivizáló tevékenységet. Régóta szeretnél írni egy könyvet az életedről? Mindig is jógázni akartál, de munka után mindig fáradtan estél haza? Vagy csak sosem aludtad ki magad rendesen az elmúlt időszakban?

Írd össze egy lapra azt a 3 tevékenységet amit régóta komolyan tervezel megvalósítani, és illessz be a hetedbe 1-2 órát amikor csak ezekkel foglalkozol. Hidd el, ha tudatosan kezdesz neki ezeknek, az új szokások könnyebben betagozhatóak lesznek majd a járvány után rendeződő napjaidba is.

A mostanihoz hasonló különleges helyzetek különösen nagy alkalmazkodást kérnek mindannyiunktól, és itt most nem csak a Louis Vuitton féle parfüm helyett fertőtlenítőt gyártó “nagy húzásokra” gondolok. Ami másoknak apróságnak tűnhet, az számunkra sokszor a legnehezebb, szokásrendszereinket felborító esemény, így fontos hogy éljük meg őszintén és lehetőségeinkhez képest próbáljunk meg proaktívan közelíteni ehhez az időszakhoz. Az ugyanis kétségen kívül áll, hogy hamarosan ez is elmúlik majd és csak rajtunk áll, hogy miként lépünk tovább, és mit viszünk magunkkal belőle.

A Home Office cikksorozatunk továbbra is folytatódik, hasznos tippekkel és szakmai segítségnyújtással állunk rendelkezésetekre. Ha úgy érzed jól jönne némi kezdő iránymutatás és támogatás, vagy csak szívesen beszélgetnél az új helyzetről szakképzett coach kollégáinkkal, keress bennünket bizalommal!

Szerző: Győri-Nádai Réka

EUREKA GAMES 

 *fotó: Freepik – jogtiszta tartalom

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok