2021. november 30.

Olvasási idő: 4 perc

Azok, akik egy egyszerű módszert keresnek arra, hogy egy feladat vagy projekt során a cselekvésekre és a viselkedésre összpontosítsanak, a fura víz alatti barátunkhoz, a tengeri csillaghoz fordulhatnak. ⭐

A tengeri csillag pontjaihoz hasonlóan ez a technika is 5 témakörről kapta a nevét, ahol az csapat megfogalmazhatja, hogy egy következő projekt előtt mit kell elkezdeni, abbahagyni, folytatni, többet és kevesebbet csinálni.

A gyakorlatnak köszönhetően a csapattagok jobban megérthetik egymás prioritásait és a projektbe fektetett értékeit.

Mire jó a Tengeri Csillag modell?

  • Segítségével feltárhatjátok a csapat által tapasztalt sikereket és kihívásokat egyaránt.
  • Lehetővé teszi a csapattagok számára, hogy áttekintsék az üzleti projekteket, tevékenységeket, és értékeljék, hogy mi igényel több energiát és erőforrást, szemben azzal, hogy mi az, amiből kevesebb kell a folyamatos fejlődés érdekében.

Segítségével az alábbi kérdésekre kaphattok választ:

Mi ment jól a legutóbbi projekt / sprint során?
Mi ment rosszul a legutóbbi projekt / sprint során?
Mit tehetünk másképp a fejlődés érdekében?

Hogyan működik?

Töltsd le innen a Tengeri Csillag modell segédletét:

A megbeszélésen a csillag által felosztott területeken és kérdéseken haladjatok sorban végig. A megbeszélés előtt készítsétek elő a táblát, whiteboard-ot, vagy nyomtassátok ki a segédletünket. A csapattagokkal egyenként menjetek végig az alábbi területeken, és jegyezteljétek fel az egyes véleményeket a papírra vagy post-it-eljétek a táblára őket.

Mint minden más csoportos tevékenységnél, itt is szánj időt arra, hogy az egész csapat közösen megértse, hogyan működik a technika, és mit jelent az öt terület mindegyike. Magyarázd el, hogy a visszatekintés mennyi ideig fog tartani, és határozz meg egy időkeretet (30-60 perc, a csapat méretétől függően). Amint mindenki megértette az elvárásokat, indulhat a Tengeri Csillag!

A Tengeri Csillag által jelképezett főbb területek az alábbiak:

FOLYTASD

Azok az hasznos tevékenységek, amelyeket a csapat jól csinál.

EBBŐL KEVESEBBET

Olyan tevékenységek, amelyek kezdenek kevésbé hasznosak lenni, és amelyeket ritkábban kell elvégezni.

EBBŐL TÖBBET

Olyan hasznos tevékenységek, amelyeket gyakrabban kell elvégezni.

HAGYD ABBA

Olyan tevékenységek, amelyek már nem jelentenek értéket vagy hasznot, és amelyeket teljesen abba kell hagyni.

KEZDD EL

Egy új ötlet, amely értéket jelenthet a csapat vagy a projekt számára.

Ötletelés

Ez az első fázis 10-15 percig tart. Ezalatt a résztvevőknek át kell gondolniuk az előző projeketet, és át kell gondolniuk azokat a folyamatokat és ötleteket, amelyeket szeretnének folytatni, elkezdeni, abbahagyni, többet vagy kevesebbet csinálni. Minden kérdést, megjegyzést vagy ötletet külön jegyzetre kell írni.

A brainstorming során a résztvevőknek az ötleteiket bizalmasan kell kezelniük. Az ötletek privátban tartása ebben a szakaszban segít megelőzni a csoportgondolkodást, és biztosítja, hogy a csapattagokat ne befolyásolja mások véleménye.

Csoportosítás

Miután a csapatban mindenki befejezte a jegyzetek elkészítését és/vagy lejárt az időkeret, itt az ideje a nagy felfedezésnek. Előfordulhat, hogy rengeteg jegyzete van a csapatnak- ez valójában remek hír! Ez azt jelenti, hogy a  mindenkinek rengeteg ötlete van arra, hogyan lehetnétek hatékonyabbak és jobbak. Jó eséllyel pedig pár jegyzet ugyanazt a témát fogja érinteni, megkereshetitek tehát a trendeket, mintákat és népszerű véleményeket, majd a kapcsolódó (vagy akár azonos) ötleteket tartalmazó jegyzeteket logikus témákba csoportosíthatjátok.

Vita

Elérkeztünk a legjobb részhez: a megbeszéléshez! Győződj meg róla, hogy mindenki ismeri ennek a fázisnak az időkeretét (általában 20-40 perc). Ha sok ötletet kell átbeszélni, érdemes megfontolni az egyes csoportok időbeosztását, hogy teljes mértékben kihasználhassátok a szűkös időt. Beszéljétek tehát át, hogy mit kell többet vagy kevesebbet csinálni, mit kell elkezdeni, abbahagyni és folytatni. Ügyeljetek arra, hogy cselekvést és feladatot is rendeljetek az egyes pontokhoz, így azonnal nekiláthattok a folyamataitok fejlesztésének.

Ha úgy érzed, hogy a csapatod nehezen tudja összpontosítani az energiáját, akkor a Tengeri Csillag értékes eszköz lehet. Próbáld ki ezt a hatékony technikát a következő megbeszélés, visszajelzés vagy retrospektív során, és meglátod: a célok és a fejlesztési lehetőségek összhangban lesznek.

kalmar-peter-eureka-games-2-200x200.png

Szerző: Kalmár Péter – Eureka Games alapító

EUREKA GAMES 

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok