Társasjátékos archetípusok

2019. március 03.

Olvasási idő: 6 perc

A játékok kikapcsolnak, relaxálnak és feltöltenek bennünket, leveszik a vállunkról a mindennapi feladatokon történő gondolkodás terhét. Nem csoda, ha az esetlegesen a mindennapokban felvett védekezési mechanizmusaink, álarcaink könnyebben hullanak le egy játékparty közben, vagy játékos helyzetben, így téve számunkra pihentetővé az adott tevékenységet. Vajon milyenek vagyunk olyankor, amikor ellazulunk, s így betekintést engedünk magunkba játékostársaink számára?

A játékos archetípusokkal nem csak a pszichológia, de a marketing szakma, oktatásügy és a gamification (játékosítás) is előszeretettel foglalkozik, hiszen az emberek játék közbeni viselkedése alapján fontos következtetések vonhatóak le. Gondoljunk bele egy pillanatra: Vajon mi versengő, vagy együttműködő típusok vagyunk? Hogyan viseljük a vereséget, és miként támadunk ha arra van szükség? Az archetípusok a játékosok által preferált stratégiákat, a verseny-készségük szintjét, a különféle játékok iránti érdeklődésüket és még sok mást is figyelembe vesznek. Számos megközelítési szempont létezik, mi most a The Cardboard Republic csapatának hat pontból álló társasjátékos listáját vesszük górcső alá.

  1. A TAKTIKUS
  2. A SZOCIÁLIS
  3. AZ ÁTÉLŐ
  4. A FENEGYEREK
  5. AZ ÉPÍTÉSZ
  6. AZ ÖKÖL

1. A “Taktikus” játékos igazi tábornok. Az a fajta éles fókuszú, tervező elme, aki azért játszik, hogy az agyát csiszolja, taktikai készségeit fejleszthesse, és számára az egyetlen elfogadható befejezés, ha tervei végül úgy simulnak egymásba, mint tökéletesen kattogó fogaskerekek. Számukra tökéletesek a hosszabb távú tervezést igénylő, erőforrás-managementet használó vagy küldetés-típusú játékok, a szerencsejátékokat pedig messziről elkerülik. Míg a “Fenegyerek”, vagy a “Szociális” játékosokat egy gondosan időzített figyelemeltereléssel ki lehet zökkenteni, a taktikus fejében több tökéletes B terv is lapul, így minden lépése bebetonozott, és a győzelem felé mutató. Egyedül az lehet a vesztük, ha túlságosan ragaszkodnak az előre kitervelt stratégiájukhoz, és nem veszik figyelembe a játék változásait, de ekkor sem csüggednek, a veszteségből tanulnak és legközelebb még felkészültebben érkeznek.
Ideális játékai lehetnek pl: Twilight Imperium, Korokon Át

2. A többi játékos típustól eltérően a “Szociális” résztvevő nem a játékot magát élvezi, hanem a közösségével, barátaival együtt töltött időt. Magát a játékot természetesen szereti, de úgy kezeli, mint sokan mások az alkoholt: tökéletes társasági eszközként, ami összehozza a társaságot. A “szociális” típusok sosem a stratégiára, vagy a játék mély szabályrendszerére fókuszálnak, inkább tekintenek úgy egy meccsre, mint a beszélgetések közti idő elütésének eszközére, ezért gyakran el is kalandozik a figyelmük. Számukra az ideális játék egyszerű szabályokkal, és annál több játékosok közti interakcióval rendelkezik, és kifejezetten elkerülik a kieséssel operáló, vagy erős konfliktusokat generáló játékokat. A családi és party játékok szerelmesei Ők, akiket nem motivál a versenyszellem, és a túl bonyolult vagy agresszív játékok megfutamodásra késztetnek. Szórakoztathatja pl: Imagine, Dixit

3. A legfontosabb számodra, hogy egy játékban mélyen átélhető, látványos történet fogadjon? Imádsz izgalmas karakterek bőrébe bújni? Akkor a személyedben egy vérbeli “Átélő” típusú játékost köszönthetünk, aki azért játszik, hogy a hétköznapi életének kereteiből kibújva valami kalandos, váratlan, fordulatos élményben lehessen része. Kedvencei lehetnek a témában és látványban gazdag, gyönyörű küllemű játékok, az izgalom érdekében pedig nem bánja ha a szerencse mozgatja a szálakat. Előszeretettel választ szerepjátékos, illetve szívének kedves, tematikus játékokat, a száraz, vagy absztrakt mechanizmus-gyűjteményeket pedig messziről elkerüli.
Biztosan tetszene neki pl: Dungeons & Dragons, Odalent

4. A “Fenegyerek” archetípusú játékos minden játékfejlesztő álma, ugyanis ha egy játékban vannak még észre nem vett kiskapuk, vagy ‘hackelhető’ részek, azt Ő pillanatok alatt észreveszi. Igazi kihívásokat kereső, lázadó karakter, aki azért játszik, hogy megtapasztalja és megkeresse egy játék határait. Számára első az izgalom, imádja variálni és saját szája íze szerint felborítani egy játék szabályait, éppen ezért ha csak teheti elhagyja a megtervezett stratégiákat és nem érdekli különösebben a győzelem sem. Mivel a többi játékostól eltérően gondolkodik, lépései gyakran meglepőek és imádja a magas téteket, amiket szokatlan módszerekkel, kalandosan érhet el. Adrenalindús típus, aki mindent “nagyon” csinál, és akit ledobnak magukról a lassú, mély játékok, melyek korlátozzák kreativitását.
Érdemes kipróbálnia pl: Small World, Skull, vagy a Munchkin

5. Ujjai között pillanatok alatt tornyok, épületek, városok, világok formálódnak, bizony, Ő az “Építész”. Az ilyen játékos lassan, megfontoltan, mindenre kiterjedően alkotja meg, és fejleszti játékos gazdaságát, és szereti ha fizikailag is megépül előtte valami, tehát a játék látványában is támogatja szellemi törekvéseit. Tipikusan békés résztvevői a játékos partinak, akik a diplomáciai, vagy gazdasági játékokat részesítik előnyben a kompetitív, harcias játékokkal szemben. A játék világába merülve, céltudatosan építkezik, a véletlenszerűséget és a játék szabályainak esetleges változásait pedig kifejezetten rosszul viseli. Mivel építményeihez ez szükséges, vonzza Őt az erőforrások okos beosztása, és a világos játékszerkezet.
Szerencsés választás lehet számára: Caverna, Civilization, Kingdomino

6. Ha a “Taktikus” játékos tábornok, az “Ököl” a háború ura. A többi játékok vérére szomjas, igazi konfrontálódó, harcos versenyző típus. Számára a legrövidebb út a győzelemhez, ha a többieket kiejtheti a játékból, és ha egy helyzetben döntenie kell, hogy adjon vagy elvegyen, Ő biztosan az utóbbi utat választja. Végtelenül határozott, és nem csak tudja mit akar, de azt mindenáron véghez is viszi, éppen ezért a szerencsejátékok nem az Ő terepe: stratégiázik, sokszor mások kárára. Azonban a hosszan tervezgetés, a diplomácia, és a békés típusú játékok untatják, mindent egy lapra tesz fel és nem viseli jól a vereséget. A partyjátékokban nem lát lehetőséget a diadalra, így jobb ha inkább olyan játékot választ, ahol – akár a többi játékossal együtt – legyőzheti a játékban fennálló veszélyt.
Ideális döntés lehet számára pl: Zombies!!!, Killer Bunnies

Mint minden tipizáló elgondolás, ezt a listát is érdemes inkább támpontként, mint leírásként kezelni, hiszen a fenti típusokból több is jellemző lehet egy karakterre. Vajon Te melyik játékos típus vagy inkább?

Győri-Nádai Réka

Forrás: The Cardboard Republic

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok