Munkavállalói Elégedettségfelmérési Egyszeregy

2022. február 05.

Olvasási idő: 5 perc

Útmutató vezetőknek és HR-eseknek a szervezeti hogylét házon belüli felméréséhez.

Tegye fel a kezét az a HR-es, aki még sosem gondolt arra, hogy homokba dugja inkább a fejét, hátha varázsütésre elrepülnek a fejünk felett a gondok.

Sok cégvezető is ezért fél munkavállalói elégedettség felmérést végezni. Hiszen látja, hogy baj van, a fluktuáció csak egyre nő, a LinkedIn profilok kidolgozottabbak már nem is lehetnének, mégsem meri megkérdezni, mi az elégedetlenség oka, mitől félnek a munkatársak, mert akkor már nincs visszaút, cselekedni is kell.

Letöltöm az útmutatót

Az eredmények tükrében elkerülhetetlenné válik, hogy néhány valóban kardinális problémán változtassunk, ha azt szeretnénk, hogy munkavállalóink érezzék, hogy számít a véleményük, és ezáltal elégedettebbek, elkötelezettebbek legyenek, meg tudjuk tartani őket.

Mielőtt azonban kiküldenénk a kérdőívet, nézzük meg, mik azok a legjellemzőbb problémák, amik elégedetlenségre adhatnak okot:

MEGFELELŐ BÉREZÉS HIÁNYA

Hiába minden trükk a motiváció fenntartásához, ha a piaci béreknél jóval alacsonyabb béreket fizetünk munkavállalóinknak, akkor elégedetlenek lesznek és hosszú távon nem tudjuk megtartani őket, még akkor sem, ha “jófej a csapat” és “dinamikusan növekszik a cég”.

Ezért nagyon fontos, hogy munkáltatóként folyamatosan igyekezzünk lépést tartani a piaci trendekkel.

ELŐRELÉPÉS, FEJLŐDÉS LEHETŐSÉGÉNEK HIÁNYA

A fejlődésre való vágyódás alapvető emberi tulajdonság. Amennyiben hosszú távon kihívások és fejlődési lehetőség nélküli munkát végzünk, ellaposodnak, monotonná válnak a mindennapok, igy könnyebben jelentkezik az elégedetlenség érzése is.

Vezetőként sokat tehetünk azért, még ha előrelépési lehetőséget nem is tudunk biztosítani, de kihívásokat, új és izgalmas feladatokat találhatunk munkavállalóinknak.

ROSSZ MUNKAHELYI LÉGKÖR

Mivel a hétköznapok nagy részét munkával töltjük, nem is kell mondanom mennyire nagy hatással bír közérzetünkre, hogy milyen a légkör. A légkört a csapattagok és a vezetők egyformán befolyásolhatják, érdemes tehát erre kiemelten figyelni, és javítani, ahol lehet, hogy ne akarjon elmenni a munkatársunk.

VEZETŐI STÍLUS

Mind találkoztunk már jó és rossz vezetőkkel egyaránt. Az extrém eseteket azonnal felismerjük, ilyen például, ha valaki sokat kiabál, rosszindulatú, kicsinyes, stb. Azonban munkavállalóként nagyon megterhelő lehet az is, ha a vezetőnk döntésképtelen, mikromenedzsel, bizalmatlan, vagy elérhetetlen.

Vezetőként nagy felelősségünk van abban, hogy munkavállalóink elégedettségén javítsunk.

Sokszor elég egy-egy jó szó, őszinte dicséret, rendszeres visszajelzések és a tiszta, transzparens kommunikáció ahhoz, hogy biztonságos környezetet teremtsünk. Ahol bátran jelezhetjük, ha valamiben hiányérzetünk van a munkánkkal vagy környezetünkkel kapcsolatban

A fentiekből is látszik, hogy sok szempont vezethet a munkavállalói elégedetlenséghez. Azonban, ha nem körültekintően végzünk felmérést a témában, akkor csak tovább ronthatunk a helyzeten.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy csakis akkor vágjunk bele egy ilyen átfogó felmérésbe, ha utána ki is értékeljük azt, és a kapott eredmények alapján akcióterveket fogalmazunk meg és valódi változtatásokat vezetünk be a munkavállalói elégedettség növelése érdekében! Amennyiben ezek elmaradnak, az egész akció súlytalanná és demotiválóvá válik a munkatársak szemében, illetve romlik a vezetők megítélése, csökken a beléjük vetett bizalom, “hiszen a felmérés után sem történt semmi!”.

Íme egy kis segítség, mini-útmutatót a felméréshez, itt tudod letölteni:

Letöltöm az útmutatót

Ez az anyag segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogy a munkavállalók körében végzett elégedettség felmérés, a lehető legpontosabb, legrelevánsabb adatokat szolgáltassa, miközben a munkavállalók szívesen és őszintén vesznek benne részt. Amennyiben körültekintően jártok el az előkészítés, a lebonyolítás és a kiértékelés során, úgy nagyobb eséllyel lesz magas a kitöltési arány, így az adatok is pontosabb képet adnak a szervezet egészére vonatkozóan.

Amennyiben nagy létszámú a szervezet, és az időtök sem végtelen, a hatékony kiértékeléshez, valamint a valódi változások megtervezéséhez és kivitelezéséhez érdemes külső segítséget (tanácsadó, szoftver) igénybe venni. Ez a megoldás költségesebb, azonban garantálja, hogy belátható időn belül egyértelmű eredmény és ahhoz kapcsolódó akciótervetek legyen az esetlegesen szükséges változások beindításához, munkatársaitok elégedettségének javításához és a vágyott üzleti célok eléréséhez.

Amennyiben úgy érzed, hogy egy ilyen felmérés túl sok időt és energiát igényel, amire nincs időd a mindennapi munka mellett, illetve továbbra sem tudod biztosan, hogyan is vágj bele, akkor keress minket bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén:

hello@eureka.games

+36 30 220 3734

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok