Storytelling – mondd úgy, hogy megjegyezzék!

2019. május 15.

Olvasási idő: 4 perc

„A jó bornak nem kell cégér.” (Jelentése: Egy igazán minőségi termék eladja saját magát.)

Ismerős állítás, amit viszonylag gyakran hallunk, ebben a cikkben azonban szeretnénk eloszlatni ezt a közkeletű tévedést. A storytelling, azaz a történetmesélés képessége és professzionális alkalmazása rendkívül fontos az üzleti életben, gondoljunk csak egy jól sikerült tárgyalásra, állásinterjúra, értékesítési folyamatra, márka aktivitásra, vagy egy marketing kampányra. Egy lebilincselő kerettörténet, vagy egy figyelemfelkeltő narratíva nagymértékben képes motiválni és inspirálni másokat, nem beszélve a személyiségünkre és agyunkra gyakorolt áldásos hatásairól.

[mkdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][mkdf_elements_holder_item background_color=”#00897b” item_padding=”0px 10px 0px 10px”]David JP. Phillips prezentációs szakértő 2017-ben Stockholmban, a „Storytelling varázslatos tudományát” választotta TedEX előadása témájául. Itt említi többek közt Rob Walker újságíró tudományos kísérletét, melyben 200 db 1 dollár alatti Ebay terméket vásárolt, majd a tárgyak adatlapját tehetséges írók segítségével feljavítva visszatöltötte, különleges háttértörténetet álmodva meg hozzájuk. Az így érdekesebbé és élettelibbé váló „műanyag-darabokat” ezután több mint 8000$-ért adta el néhány napon belül ugyanazon a felületen.[/mkdf_elements_holder_item][/mkdf_elements_holder]

Ez az apró kísérlet pofon egyszerűen adja át a storytelling hatását és lényegét, melyet azonban érdemes megvizsgálnunk neurológiai oldalról is. Philips „angyali koktélnak” nevezi azt a három hormont, melyet egy igazán jó sztori kivált belőlünk: a dopamintól fókuszáltabbak és motiváltabbak leszünk, az oxitocin nagylelkűbbé tesz és kötődést vált ki belőlünk a mesélő irányában, az endorphin hatására pedig jókedvűvé és nyugodtabbá válunk. A kérdés persze adott:

Vajon mitől válik „jóvá”, élményszerűvé, hatásossá egy történet?

Hogyan érhetjük el, hogy a sztorink erőteljes legyen, így az üzenetünk tényleg eljusson ahhoz, akinek szánjuk?

Tökéletes recept nem létezik, hiszen minden történet más és más, így a megfogalmazása és átadása is eltérő, illetve az előadó/író/alkotó személyisége is nagyban formálja azt, de van pár olyan szempont, amit érdemes figyelembe vennünk.

[mkdf_elements_holder holder_full_height=”no” number_of_columns=”one-column” switch_to_one_column=”” alignment_one_column=””][mkdf_elements_holder_item background_color=”#00897b” item_padding=”0px 10px 0px 10px”]A személyes tapasztalatok bevonása, a kellő lelkesedés, a humor, a szakmaiság és összeszedettség, az érdekes történetszövés, és témaválasztás mind-mind olyan retorikai, írói és előadói elemek, amelyek nélkül egy sztori érdektelenné válik. Ezek mellett kihagyhatatlan tényező a figyelmet fenntartó, megfelelően rövid és ütős történetforma megtartása, melyet szerencsés elegyítenünk a célszemélyt aktivizáló, bevonó kommunikációs fordulatokkal.[/mkdf_elements_holder_item][/mkdf_elements_holder]

A storytelling manapság divatos fogalom, mégis egyelőre gyakran alulértékelt területe a marketingnek és márkaépítésnek. Storytelling technikánk fejlesztése fontos lépés az üzleti kommunikációnk új szintre emelésében, hiszen egy termék mögötti remek történet vagy egy hatásos előadás komoly versenyelőnyt jelenthet a számunkra.

Erről a témáról még többet megtudhatsz tőlünk élőben: gyere el 2019. május 25-én a II. Gamification Magyarország Konferenciára, ahol arról fogunk beszélni, hogy “mitől lesz menő a narratívád”.[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=Nj-hdQMa3uA” align=”center”]A cikkhez további inspirációt adtak:

Carmine Gallo   Storytelling – A történetmesélés ereje című könyve

Nat Kendall-Taylor How words change minds: The science of storytelling című TEDx előadása

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok