Reggeli meditációtól esti önértékelésig

2021. május 17.

Olvasási idő: 7 perc

Egy évnyi home office tapasztalatszerzés után mindegyikünk többé-kevésbé kialakította saját otthoni gyakorlatait a munkahatékonyság megőrzésére – ez alól pedig a felsővezetők sem kivételek. Most 5 világcég vezérének egy-egy technikáját mutatjuk be, amelyekkel nemcsak a motivációnk tartható szinten, de mentális egészségünket is sikerrel óvhatjuk meg a távoli munkavégzés nyári heteire. Rövid szünetek, szabadban tett séták és pontos napi menetrend: finomítsátok és frissítsétek ti is az eszköztáratokat!

2020 márciusától kezdve az egész világon általánossá vált a home office nyugalmából végezni a munkánkat. Ez a legtöbbünk hétköznapjait gyökeresen formálta át, hiszen a régi-új helyszínt több szintben is adaptálni volt szükséges a megszokott hatékonyság eléréséhez. Eközben biztosan alig jutott eszünkbe, hogy a világ leghatalmasabb vállalatainak vezetői közül is sokaknak meg kell küzdenie ugyanezekkel a problémákkal – vagy legalábbis nagyon hasonlókkal.

Az elmúlt egy évben természetesen bőven volt lehetőségünk megbarátkozni az új helyzettel, vagy végérvényesen elfogadni önnön hatékonyságunk kritikus romlását az otthon melegéből. Számtalan tippet olvashatunk a leggyorsabb laptop mellől készíthető kajákról vagy a leginspirálóbb zoom setupokról, amelyek mellett érdemes lehet bepillantanunk a világ vezető vállalatirányítóinak otthoni irodájába is. A World Finance jóvoltából most 5 ilyen cégvezető avat be minket azokba a top trükkökbe, amelyek szerintük a leghasznosabbak a házi energiák magasba szöktetéséhez.

 

blog_fb_covers_1.png

1. Iktass be rövid szüneteket az egyes munkafázisok közé!

A LinkedIn vezérigazgatója, Jeff Weiner számára elengedhetetlenek a napközbeni rövid szünetek, vagy úgynevezett buffer idők. A helykitöltőként is szolgáló rövid periódusok fő feladata mini pihenéseket biztosítani az agyunknak, amíg a fontos munkafázisok között át tudjuk kapcsolni a gondolatainkat. Egy komolyabb meeting vagy intenzív, szellemileg megerőltető munkafolyamat után lelkileg és testileg is jól esik pár perc szünet, amit a munkától független tevékenységekkel tudunk eltölteni.

A technikát persze közel sem lehet újnak nevezni, egyszerűsége miatt már jóval a pandémia előtt számos munkavállaló élt vele. Most azonban úgy tűnik, hogy az otthoni munkára való átállást követően még inkább megnőtt a hasznossága a napi inspiráció fenntartásában, a Zoom például már egy automatikus megoldást is kínál ennek időzítésére.

Öt-tíz percnyi előre betervezett szünet meglepően frissítő hatású tud lenni, ráadásul ha közben felállunk a gép elől, még az izmainkat is segíthet karbantartani.

2. Értékeld a teljesítményedet a nap végén!

És ha már szóba került a Zoom, érdemes megfogadni a videókonferencia-platformok legnagyobb covid-nyertese vezetőjének tanácsát is. A cégalapító és vezérigazgató Eric Yuantól már az első hullám során lehetett hallani, hogy a vállalati életnek kitörölhetetlenül részévé fog válni a hibrid munkavégzés. Szavait igazolja, hogy a gyakorlat a Zoom hétköznapjaiban továbbra is alapvetőnek számít, saját bevallása szerint ő maga is számos online meetingen vesz részt naponta.

Ahogy viszont a járványhelyzet tanulságait is szükséges volt beépíteni az új állapothoz való adaptáció során, úgy az egyes munkanapok végén is rendkívül fontos, hogy reflektáljunk a legfrissebb eredményeinkre. Yuan ehhez minden este tart egy 15 perces önértékelős elmélyedést, amelyet gondolkozós meditációnak nevez.

A negyedórás lelazulás során rendszerezi a napi pozitív tapasztalatokat és számba veszi, hogy mi mindenben tudná javítani a teljesítményét.

Ez a mindössze két Youtube videónyi idő csodákat tesz a következő napi hatékonyságunkkal, ráadásul az önreflexió miatt az interakcióinkat is javíthatja – vezető beosztásúaknak szinte kötelező!

3. Szellőztesd ki a fejed a szabadban!

Az említett Youtube videók nézegetése amúgy is ismerős lehet, ha a munkafázisok közötti lazítás mikéntjére gondolunk. A probléma ezzel a kikapcsolódással többek között a számítógép előtt maradás: a változatlanul a képernyőre szegeződő figyelmünk a munka folytonosságának téves érzetét kelti, sokszor fejben tovább pörgetve az aktuálisan megoldandó feladatokat. A Youtube vezérigazgatója, Susan Wojcicki ezért inkább azt javasolja, hogy szabaduljunk ki a lakásból és tartsunk kisebb sétákat akár többször is naponta.

Ezek a rövid, a munkától fizikailag is távol töltött percek több szinten segíthetnek az agyunk pihentetésében és a pozitív mentális attitűd fenntartásában.

Egyrészt kényszerű, tényleges szünetet jelentenek az effektív munkavégzésben, amellyel a magas fordulatszámon pörgő gondolatokat egy nyugodtabb állapotba kapcsolják vissza, sokszor egy megfontoltabb, hatékonyabb állapot felé.

Másrészt összekötik a pihenést a szükséges napi mozgással, jobb esetben a friss levegőn – még akkor is, ha városi környezetben kell sétálnunk.

És ne felejtsük el azt sem, hogy ezzel a home office monotonitását is meg tudjuk törni, ami mentálisan rengeteget segít a monoton környezet elfogadásában.

4. Tartsd magad a menetrendhez!

Az otthoni munkában sokak számára a monotonitás, az állandósult környezet és az ingerszegénység vezet fókuszvesztéshez, figyelemhiányhoz vagy motiválatlansághoz. A hatékonyságunk megőrzéséhez emiatt a home officeban töltött napokon még fontosabb egy precíz menetrend felállítása. Nem elég azonban összerakni ezt az ütemtervet – tartani is kell hozzá magunkat!

A Microsoft alapító és vezér Bill Gates pont ennek fontosságára hívta fel a figyelmet egy korábbi beszédében. Miközben a világ egyik leggazdagabb embereként számon tartott guru változatlanul kiáll amellett, hogy a hibrid munkavégzésnek a járvány után is megmarad a létjogosultsága, érdemesnek tartja felhívni a figyelmet az önfegyelem szerepére is.

A modernkori bágyadtság legyőzésére mindenkinek extra energiát kell fordítania, ebben pedig igen sokat segít a személyes tervek szem előtt tartása.

5. Ébreszd fel a tested minden reggel!

A reggeli testedzés fontosságáról eddig is rengeteg tanulmányt lehetett olvasni, a napot kezdő gyakorlatokhoz számtalan segítség található az interneten is. Ennek jelentősége azonban egészen új szintre emelkedett az otthoni munkavégzés általánossá válásával, ahol az ágyunkat és a munkaállomásunkat néha még egy fal sem választja el egymástól.

A reggeli kávé és a számítógéphez való kisétálás között pedig sokszor kimarad egy korábban természetes folyamat: a test felébresztése az izmaink megdolgoztatásával – legalább a munkahelyünkig való utazással.

A Twittert vezető Jack Dorsey reggeli mozgásmennyisége már korábban is felkeltette az újságírók figyelmét. Mivel pedig a világvállalat a koronavírus megjelenése után az elsők között integrálta az otthoni munkavégzés formáját a napi ügymenetbe, a CEO véleménye a napindító edzésről az eddigieknél is tanulságosabb lehet. Egy korábbi podcast során mesélt arról, hogy ezeket a reggeleket egy rövid meditációt követő hétperces, intenzív edzéssel kezdi a teste felébresztése érdekében. Aminek ellógására pedig semmilyen mentsége nem lehet, hiszen ezeket otthon, edző nélkül, kora reggel végzi el, mindössze egy székre és a saját testsúlyára támaszkodva. Kövessük mi is a példáját a hatékonyabb napindítás érdekében!

MEGÉRTE ELOLVASNI A CIKKET, KAPTÁL ÚJ TÁMPONTOT? OSZD MEG MÁSSAL IS, AKINEK HASZNOS LEHET! 

eureka_team_sipos_andras.png

Szerző: Sipos András

[EUREKA] Games

A blogbejegyzést a Worl Finance: Top 5 WFH habits, according to the world’s most successful business leaders című cikke inspirálta

Felhasznált források:

More big employers are talking about permanent work-from-home positions

LinkedIn’s CEO Just Shared the Best Work at Home Advice You’ll Read Today

I followed Jack Dorsey’s morning routine for a week and was surprised by the difference it made in my day

Why You Should Exercise in the Morning

Getting Outside Is Essential During Lockdown, Says YouTube CEO

The one question Zoom CEO Eric Yuan asks himself every morning and evening for business success

Top Time Management Tips for the #WFH Movement[mkdf_button text=”SZERVEZETFEJLESZTÉSI MEGOLDÁSOK” target=”_self” popup=”no” icon_pack=”font_awesome” fa_icon=”fa fa-key” font_weight=”” text_transform=”” link=”https://eureka.games/online-szervezetfejlesztes-home-office-idejere/”]

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok