REturn 2020 ©

2022. április 19.

Olvasási idő: 4 perc

Szervezeti kihívások a COVID-19 járványt követően

Digitális (PDF) tanulmányunkban körbejárjuk, hogy milyen változásokat hoz a COVID-19-t követő időszak a munkavállalók és a dolgozó csapatok életébe, milyen tényezők változnak meg a munkaszervezés világában. 2020. tavaszán partnereinkkel és ügyfeleinkkel több körös mélyinterjúkat készítettünk, és az általuk tapasztalt kihívásokat és félelmeket vettettük össze a magyar és nemzetközi piaci közegben tapasztalható általános légkörrel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Milyen változásokat hoz a koronavírust követő időszak a munkavállalók és a dolgozó csapatok életében? Milyen tényezők változnak meg a munkaszervezés világában és milyen kihívásokkal kell szembenéznünk?

Ezeket a kérdéseket és a lehetséges válaszokat jártuk körbe vendégünkkel, Istók Nikolett HR szakmai újságíróval (Profession.hu), fejlesztő trénerrel és business coachcsal (Mindsetup).

A hirtelen jött változások és az ebből fakadó bizonytalanság komoly hatást gyakorolt a szervezetek egészségére. A menedzsment negatív előrejelzése, a félelmek beigazolódása, bizonyos területeken a vártnál is rosszabb eredmények és hatások jelentkeztek

A koronavírus-járvány munkavégzésre gyakorolt hatásai iránti félelem:

Munkatársi stressz – 80%
Időgazdálkodási problémák – 75%
Kommunikációs, kapcsolattartási problémák – 65%
Motivációs problémák – 50%
Hatékonyság visszaesése – kevesebb, mint 50%

2020. május végétől Magyarországon hivatalosan és érezhetően is ellaposodott a járványgörbe. Ez nem jelent azonnali és hiánytalan visszatérést a korábbi kerékvágásba. A munkahelyek és irodák nyitása fokozatos, a munkáltatók óvatosak a járványügyi statisztikákkal, a szakértők felhívják a figyelmet a védekezés fontosságára.

Mi következik ebből? Az említett negatív faktorok kihatnak a “fellendülés” időszakára is. Azok a szervezetek, akik a hosszú (várhatóan több hónapos, de akár éves) átmeneti időszakban nem fordítanak kiemelt figyelmet a munkavállalói jóllét egészségügyi és pszichés oldalára, hátrányból indulnak az újra feléledő piaci versenyben.

A koronavírus-járvány hatása tehát nemcsak egy azonnali, statikus bénultsági állapotot okoz, hanem évekre elnyúló kockázatot jelent.

 5 legnagyobb kihívás a „visszatérés” során

Istók Nikolett felhívta rá a figyelmet, hogy a rövid, de súlyos következményekkel járó gazdasági leállást követően egy új korszak köszönt a szervezetekre és vezetőikre, akiknek új típusú kihívásokkal kell szembenézniük. A lehetőség és az idő most adott a felkészülésre, de a verseny könyörtelen: aki most lemarad, talán sosem tud már teljesen talpra állni.

A kihívások egy része teljesen újkeletű, míg mások már korábban begyűrűztek a munkavégzés világába, de igazán elterjedtekké csak ezt követően fognak válni.

1. Szervezeti / működési rugalmasság

Ti készen álltok a visszatérésre? Van már stratégiátok a munkaerő reaktiválására?

2. Gyors és távoli toborzás

Eddig ódzkodtál az online eszközöktől? Itt az idő, hogy kiismerd magad rajtuk, mert a versenytársaid többsége már használja őket!

3. Növekvő konfliktushelyzetek a szervezeten belül

A bizonytalanság stresszt okoz, ami pedig konfliktusokhoz vezet. Milyen a munkatársak mentális, és lelki állapota?

4. Munkavállalói motiváció és produktivitás

Most szükség lesz arra, hogy csak kicsit, de gyakran tekerj a kormányon! Jó vagy visszajelzésből?

5. Kereskedelmi reziliencia

Ti monitoroztátok a piacotokat? Pontosan tudjátok, hogy változtak meg a fogyasztóitok szokásai?

Azok a szervezetek fognak tehát kiemelkedően teljesíteni, akik ki tudják alakítani az úgynevezett magasan teljesítő csapatokat (HPT – High Performing Teams).

DE MITŐL IS VÁLIK EGY CSAPAT JÓL SZERVEZETTÉ ÉS FELKÉSZÜLTTÉ?

A választ, továbbá a fenti 5 pont kifejtését egy tanulmányban részletezzük tovább. A tanulmányt az alábbi linkre kattintva ingyenesen letöltheted:

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok