Pár perces agyreboot

2020. július 08.

Olvasási idő: 4 perc

Amikor az ember több hetes, vagy hónapos bezártság után kiszabadul az életbe, hirtelen tonnányi inger éri. Megváltoztak a munkahelyi és társadalmi körülmények, betört az életünkbe a kánikulai nyár, sok helyen még csak most indul újra a céges élet, máshol már a Bahamákra kívánkoznak a leterhelt irodai dolgozók.

Nem csoda, ha kettő óra tájban, amikor már az ebéd is leért a gyomrodba, előszeretettel kapaszkodsz a kávésbögrébe, és lanyhuló figyelemmel igyekszel a képernyőre koncentrálni. Vannak azonban olyan projektek, amik nem várhatnak arra, hogy végre beüssön az áldott koffein, így mai rövid cikkünkben egy olyan 5 perces trükköt hoztunk, amivel egy plusz, fókuszált energialöketet nyerhetsz az előtted tornyosuló munkához.

Ez a pici torna és légzőgyakorlat segít a figyelmedet a jelenre koncentrálnod, miközben kellően ellazít és energizál. Mivel minimális mozgást is kér – ha úgy érzed furcsán néznének rád a kollégák -, javasolt a saját iroda, szoba vagy munkatér ajtaját magadra csuknod, vagy elvonulnod egy nyugis helyre a munkaasztalodtól távolabb, ahol pár percig nem zavar senki. Halkítsd le a mobilod is, ez a mini-énidő most hasznosabb lesz, mint a bejövő hívások azonnali fogadása. 

 

De miért is fontos ez?

Az kimerültség és a feltöltődés nemcsak az egyén közérzetére (sőt egészségére) hat, hanem a teljes szervezet teljesítményére is. A kimerült munkavállalók kétszer nagyobb eséllyel szenvednek munkahelyi balesetet, arról nem is beszélve, hogy 97%-uknak a kognitív képességei mérhetően visszaesnek. Ezzel szemben azok a szervezetek, melyek figyelmet fordítanak a munkavállalói jóllétre és regenerációra, 38%-os produktivitás-növekedést könyvelhetnek el, és a vásárlói visszatérési arányuk is átlag feletti mutatókat (44%) realizál.

Hogyan csináld?

1.

Végy fel kényelmes, kis terpeszben álló testhelyzetet, vállaidat engedd hátra egy lágy vállkörrel. Egyenesítsd ki a gerinced. Karjaidat engedd le magad mellé, és pár másodpercig érezd meg a karod súlyát, hagyd lógni. Majd lassan mozgatva a fejed, tegyél pár könnyed fejkörzést, és masszírozd meg az orrnyergedet. Ha jól esik, csípőddel is körözz néhányat, mozgasd meg picit helyben a csuklód és térded kis körző mozdulatokkal.

Tudatosítsd, hogy éppen melyik testrészedet tornáztatod, és próbáld meg a figyelmedet befelé összpontosítani, most ne gondolkozz a projekteiden, és ne most tervezd meg fejben az esti bevásárlást.

2.

Miután kicsit megmozgattad magad, keress egy biztos széket (a gurulós irodai most nem lesz segítségedre). Ülj le a szék szélére úgy, hogy hátad egyenes, térdeid pedig derékszögben behajlítottak legyenek, tehát ne húzd teljesen magad alá őket. Tenyeredet helyezd a térdedre, és ellenőrizd a vállad: ha kell, ereszd le újból. Nyújtózz meg fejtetővel a plafon felé, a fejed tartsd meg középen, és ha jól esik, a szemedet is becsukhatod.

3.

Tedd a kezed a hasadra, ez segít a mellkas helyett ide irányítanod a levegőt a gyakorlat során. Szívd be a levegőt az orrodon lassan 5-ig számolva magadban, majd tartsd benn a levegőt míg ugyancsak 5-ig számolsz el. Utána 5 lassú számolás alatt fújd ki a levegőt a szádon, így biztosítva a teljes levegőcserét.

Ha mindezt egymás után háromszor megismételed, az agyadba áramló friss oxigén hatását szinte azonnal érezni fogod. Érdemes a gyakorlat végeztével összedörzsölni a tenyereidet, s az így felmelegített ujjakkal alaposan átmasszírozni az arcizmaidat is, mielőtt visszatérsz a feladataidhoz.

A szünet nem időpazarlás

A stresszes, feszült szituációkban, és levegőtlen, zárt munkahelyi környezetben általában sokkal felszínesebben és gyorsabban lélegzünk, ezért egy ilyen rövidke légzésgyakorlattal remek újratöltést adhatunk a fáradt szellemünknek. Hasznos, ha a gyakorlat végzése közben végig figyeljük a légzésünket, és igyekszünk ellazulni, töltekezni ebben a néhány csendes percben.

A valóban produktív munkavégzéshez tartsunk gyakran rövid szüneteket, ha tehetjük ilyenkor sokat segíthet pár perc a friss levegőn. Javasolt elhagyni az asztalunkat, és jólesően ott hagyni az aktuális gondolatokat akkor is, ha elsőre hatékonyabbnak tűnne egyben ledarálni a munkát. Figyeljünk magunkra, így fókuszunkat is egyre hosszabb időkre tarthatjuk fenn, miközben elkerülhetjük a kiégést.

 

Ha szívesen fordítanál több időt önmagad, és munkahelyi csapatod jó hangulatának és összhangjának csiszolására, keress bennünket bátran!

Szerző: Győri-Nádai Réka

EUREKA GAMES 

 *fotó: Freepik – jogtiszta tartalom

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok