2021. június 23.

Olvasási idő: 5 perc

Nekem is van szupererőm? Van hát! És nem olyan nehéz megtalálni.

Egész életemben azt hallgattam, miben kéne még fejlődnöm, mik azok a területek, amikben gyengébb vagyok. Az, amiben tehetséges voltam és emiatt könnyen, jól ugrottam meg az akadályokat, a környezetem és a saját szememben is természetes volt, nem tűnt kiemelkedő dolognak. Tehát inkább arra koncentráltam, mik a hiányosságaim. Miben nem vagyok elég jó.

Aztán végre megtaláltam a jelenlegi munkahelyem, és egészen új szemüvegen keresztül látom a dolgokat. Az [EUREKA] csapatával egy másik megközelítést, és új mindset-et építünk be a saját mindennapjainkba.

Ez a szemléletmód az erősségekre fókuszál: ezekhez tudom igazítani a munkámat, és úgy érzem, egy olyan pályán mozgok, amiben önbizalmam és sikerélményem van. A csapattársak visszajelzése alapján pedig – egyszerűen mondva – kifejezetten jó vagyok benne.

dravai_gabi.png

De mi ez az új szemléletmód?

Röviden? Ez a Gallup CliftonStrengthsⓇ.

Részletesebben? Egy olyan eszköz és program, mely segít a jóból kiváló szintre kerülni

De sokat hallottam már ezt. Számtalan 4-5 betűs betűszó, színek, disc-ek, myers-briggs-ek, személyiségtesztek és jellemtípusok. Mégis miben más ez?

Hát abban, hogy mélyebb szinten vezet az önreflexióba, mint a többi. Ez nem személyiségteszt, nem viselkedés-felmérés. Hanem a saját természetes érzéseink, viselkedéseink és gondolataink mintázatának a felfedezése. Továbbmutat az egyszerű leíráson, azon, hogy valaki pl. “társasági ember” vagy “odafigyel a részletekre”. Egy olyan közös nyelvet tanít, melynek segítségével mindenki könnyen el tudja mondani, kicsoda ő, mire van szüksége, mit tud nyújtani és mit tart értékesnek.

Az egész egy felméréssel kezdődik: a felmérés azonosítja a természetes adottságainkat, azaz azt, hogy miben vagyunk eredendően tehetségesek. Megmutatja hol van a legjobb esélyünk a sikerre.

A rendszerbe való beregisztrálást követően az első információ, ami szembejött velem, kissé megijesztett: 177 kérdéses teszt várt rám. Szerencsére azonban a folyamat kényelmes (online kell kitölteni – így magam határoztam meg hol és mikor töltöm ki), pofonegyszerű, és mélységéhez képest rövid: a kitöltés nagyjából fél órát vett igénybe, melynek során 177 kérdéspárnál kellett eldönteni, a kettő közül melyik inkább igaz rám. Helyenként meglepőek a kérdések, de őszinteséggel és az ösztönös megérzéseinkre hallgatva könnyedén lehet haladni a válaszadással.

Kitöltöttem a tesztet. És utána?

A kitöltést követően automatikusan és azonnal megkaptam egy online, pdf formátumú a személyes profilomat. Ez az én saját CliftonStrengthsⓇ profilom, egy olyan egyedi tehetség-térképem, mely egyedül rám jellemző: 34 különböző erősségfaktor közül megmutatja, hogy mi az a top 10 erősség, ami engem ír le. Ez az én “tehetség-DNS-em”.

A riport azonban nemcsak azt mutatja meg, mi az én erősség-sorrendem, hanem magyarázatot is ad arra, hogy ezek a top erősségek hogyan érvényesülnek a hétköznapokban – legyen szó munkáról vagy magánéletről. Az igazi lényeg azonban még hátravan.

Kaptam tehát egy riportot és ennyi?

Kezemben forgatva az “elemzésemet” számtalan megvilágosodás ért – de azért csak ott motoszkált bennem: mihez kezdjek ezzel?

És a következő lépés volt az, ami egésszé és értelemmé gyúrta a folyamatot: a saját erősségeim tudatosítása. Ez rávilágított arra, hogy számtalan olyan jellemzőm, előnynek számító képességem van, amelyekről egyáltalán nem gondoltam, hogy jónak számítanak, vagy annyira észrevétlenül használom őket, hogy nem is vettem észre.

Ebben pedig hatalmas segítség volt egy hivatalos CliftonStrengthsⓇ Erősség Coach, aki segített ezekben a felismerésekben, és abban, hogy megtanuljam arra használni az erősségeimet, hogy kényelmesen, flow élményben töltve a mindennapokat legyek még sikeresebb a munkámban és a magánéletemben egyaránt.

Ez a személyre-szabott erősség-coaching alkalom volt az, amin azonnal bevethető ötleteket és tanácsokat kaptam. Lett végre egy akciótervem a kihívást jelentő helyzetekre és arra, hogyan érjem el a céljaimat.

Mik tehát az én erősségeim?

Mondjuk úgy, értek meglepetések, és nem is. Azt ugyanis eddig éreztem, miben vagyok igazán jó. Azonban ha megkérdeztek volna: “Gabi, neked mi a szupererőd a munkahelyeden?” – nos, erre nem tudtam volna egyszerűen válaszolni.

Éreztem például, hogy igazán jó vagyok abban, hogy bárhol, bármikor, bárkivel tudok és szeretek beszélgetni, és boldoggá tesz, energiával tölt fel, ha új embereket ismerhetek meg. De arra nem gondoltam volna, hogy ez egy speciális erősség, amivel nem mindenki rendelkezik.

Egy olyan hasznos erő, melynek fejlesztése előre visz nemcsak engem, hanem a csapatot is. Tudom, hogy miben számíthatnak rám a többiek igazán. És azt is, hogy én milyen kérdéssel kihez forduljak. Azzal, hogy az [EUREKA] csapatból mindannyian végigcsináltuk ezt a folyamatot, sokkal tudatosabbak, figyelmesebbek és empatikusabbak lettünk egymás felé, és az ügyfeleink felé is.

Mondhatni egyszerűen csak elkezdtünk jobban működni azáltal, hogy megtaláltuk az erősségeinket és segítünk egymásnak navigálni a gyengeségeinket.

Így, hogy tisztább képet kaptunk egymásról, sokkal könnyebben osztjuk le az új (és régi) feladatokat, figyelembe véve azt, hogy ki, miben erős. Ez rengeteg sikerélményt és könnyebbséget jelent mindannyiunknak.

Ha egy együttműködés az erősségeink mentén történik, az nemcsak hatékony és gördülékeny, de kölcsönös elégedettséggel is jár, miközben egymás vállára sem pakolunk felesleges terheket.

Ez két fős csapatnál éppúgy igaz, mint a nagyoknál, különösen akkor, ha egy irányba is evezünk, és a cél mellett azt is világos, hogy miért is oda tartunk.

Felfedezni a saját szupererődet felemelő érzés. A felfedezés útja pedig tele van kihívással, mosollyal és ‘Eureka-élménnyel’. Ha támogatásra van szükséged, keress minket, mi segítünk végigmenni az úton.

dravai_gabi_150.png

Szerző: Drávai Gabi – HR szakmai vezető

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok