Minden, amit tudnod kell a munkahelyi motivációról

2020. október 25.

Olvasási idő: 5 perc

Áprilisban néhány nap leforgása alatt sok ember – a családtagjaitok, barátaitok és a kollégáitok – motivációja a piramis legtetejétől a legalsó szintjéig esett. Mindannyian Maslow szükséglet-hierarchiájának legalapvetőbb szintjén voltunk, biztonságot és bizonyosságot keresve hónapokig.

Egy rövid nyári szusszanás után fokozott mértékben tért vissza a vírushelyzet a dolgos mindennapokba, melynek már érezzük is a pszichénkre gyakorolt hatását. A téli hónapok és a hosszú, kényszerű home office időszak miatt jogosan tartanak a HR-esek és a vezetők a kollégák elszigetelődésétől, a csapatmorál és teljesítmény csökkenésétől.

A vírus mellett a fluktuációs hullám is veszélyezteti a szervezeteket. Sok, a koronavírus járvány időszaka alatt a vezetőjében csalódott munkavállaló dönt most a távozás mellett, akár anélkül is, hogy tudná, hol folytatja majd a munkát. A jelenségről Drávai Gabi kolléganőm beszélgetett a HR Feed újságírójával.

eureka_blog_munkahelyi_motivacio.jpg

Az elmúlt hetekben a legtöbb kérdés, amit az ügyfeleinktől kaptam, valamilyen formában a motiváció és engagement (aktív részvétel, kapcsolódás) témához volt köthető.

Miként tarthatom egyben a csapatom home / office-ban?

Hogy irányítsak hatékonyan mikromenedzsment nélkül?

Hogyan kezeljem a motivációt vesztett kollégákat? 

És mit tehetek akkor, ha én vagyok az a kolléga?

Először az egyéni motivációval kezdem, a csapatokról lentebb lesz szó.

eureka_games_munkafuzet_anonimhr.png

A PROBLÉMÁT A KELETKEZÉSI SZINTJÉN AKARD MEGOLDANI

Maslow szükséglethierarchiáját talán senkinek sem kell bemutatni. Röviden, elmélete szerint az önmegvalósítás felé vezető úton törekszünk a magasabb szintű szükségletek kielégítésére, ami ugyanúgy igaz otthon, mint a munkahelyen. Most különösképpen, amikor elmosódnak közöttük a határok.

Tehát, amikor magadon vagy egy munkatársadon érzed a motiváció vesztettséget, ezeket a kérdéseket érdemes feltenned magadnak:

Vajon ez a probléma a Maslow piramis melyik szintjén keletkezhetett? 

Milyen szükségletről lehet szó? Mik azok a jelek, amikből erre következtetsz?

Mit lenne érdemes máshogy csinálnod legközelebb, amikor újra találkozol a problémával?

Néhány példa arra, hogy milyen szükségletek tartozhatnak konkrétan ezekhez a szintekhez. Elképzelhető, hogy néhány esetben több szinten is sérült szükségletekkel találkozol. Ilyenkor mindegyik szükségletet a maga szintjén kell kezelni.

Fiziológiai szükségletek:
 • Munkavégzés alapvető eszközei (pl: jó szék, gyors internet / Wi-Fi, számítógép, digitális eszközök)
 • Megfelelő mennyiségű és minőségű idő és tér a fókuszált munkavégzésre.
 • Munka és magánélet egyensúlya, mentális és fizikai töltődés
 • Irodában tiszta mosdók, levegőcsere, fűtés, megfelelő fényforrás.
 • Megbízható egészségügyi ellátás
Biztonság:
 • Kielégítő fizetés és juttatások
 • Biztos munkahely és bizalom a munkaadóban
 • Becsületes és etikus gyakorlatok
 • Kiberbiztonsági eszközök és használatuk betanítása
 • Privát szféra
 • Irodában közös használatú tárgyak fertőtlenítése, maszk viselés

Szeretet, valahová tartozás
Elismerés:
Önmegvalósítás:

CSAPATBAN AZ ERŐ

Ahogy az a fenti pontokból kitűnik, szükségleteink jelentős részében kulcs szerepet játszanak a kapcsolataink másokkal, lévén társas lények vagyunk.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban tapasztalhatjuk a bezártsággal a közösségi élmények iránti igényünk cseppet sem csökken, sőt, ilyenkor érezzük igazán, mennyire hiányoznak a személyes kapcsolatok és ingerek az életünkből.

Olvastad már?

A munkahelyi közösség gondozása akkor a legindokoltabb, amikor a valódi térben tényleg távol vannak a kollégák egymástól. A home office bár szolgálhatja az egyén kényelmét, a csoportos munkát mindinkább megnehezíti, miközben a munkatársakat egymástól elidegeníti. A rendkívüli helyzetekhez igazított csapatépítés ezért nem csak szükséges – de lehetséges is!

Bódi Gabriellával, az Eureka Games társalapítójával beszélgetett Istók Nikoletta, a Profession.hu és a HR feed újságírója az online csapatépítés fontosságáról és arról, hogy mit tehetünk és mit kell megtennünk a csapatok jóllétéért a #HomeOffice idején:

Csapatépítés online: szükséges és lehetséges

Fontos, hogy fenntartsuk a közösségi interakciókat, és alkalomadtán fejlesszük is ezeket, még akkor is, ha korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Sokszor használjuk a játékot, mint eszközt arra, hogy erősítsük a munkahelyi közösségek összetartását, és erről most sem kell lemondanunk.

Eureka Games Tipp 

3 egyszerű játékot ajánlunk nektek, melyek mindamellett, hogy segítenek kissé ellazulni, fejlesztik a kohéziót, a problémamegoldást. Mindezt szórakoztató keretek között élvezhetitek, akár a virtuális térben is!

HA MINDEZEKEN TÚL ÚGY ÉRZED, HOGY NEKED VAGY A CSAPATODNAK PROFI TÁMOGATÁSRA LENNE SZÜKSÉGE, RÁNK SZÁMÍTHATSZ AZ ONLINE TÉRBEN IS! 

Szerző: Bódi Gabi

EUREKA GAMES 

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok