Miért érdemes játékosítani a kiválasztási folyamatot?

2019. április 23.

Olvasási idő: 3 perc

Egy cég életében különösen érzékeny folyamat a kiválasztás, azaz a megfelelő új kollégák megtalálása és megtartása. Az első interjún a legtöbben izgulnak, ráadásul a több körös kiválasztási folyamat sem garancia arra, hogy valóban megbízható lesz a jelentkező, és beválik a későbbi munkakörében. Az Assessment Center (AC) nehézségeit mindkét oldal számára remek HR-es eszközök, szituációs gyakorlatok, pszichológiai tesztek segíthetik, azonban van egy olyan eszköz, amit az elmúlt években egyre több nemzetközi cég vezet be sikeresen, ez pedig a játékosítás (gamifikáció).

Ebben a cikkünkben szeretnénk néhány gondolattal körbejárni, hogy miért is remek ötlet játékos oldalról megközelíteni a kiválasztási folyamatot.

A játék a lélek ideális állapota, agyunk ugyanis a szabályok közé terelt szórakozás közben öntudatlanul is relaxál, így könnyebben oldódnak le rólunk a mindennapokban kényszerűen felvett szerepek. A játszók ugyanis elsősorban a szabályokra koncentrálnak, így optimális esetben nem jut elég idejük arra, hogy őszinte gondolataikat leplezzék – így adva lehetőséget arra, hogy a kiválasztási folyamatot vezető kollégák rövidebb idő alatt is jobban megismerhessék őket.

A játékos szituációk ráadásul olyan könnyed hangvételű, lazább hangulatot feltételeznek, melyet nem elsősorban üzleti helyzetekhez szoktunk társítani, a játékosítás azonban pont ebben nyújt innovációt: a játékot “nem játékos” környezetbe helyezi. A váratlan helyzet pedig különösen alkalmas arra, hogy a “mindenre felkészült” jelentkezőket kicsit kizökkentse a megszoktott rutinból, így sokkal őszintébb arcukat mutatva meg. Emellett a játékokban a személyes kompetenciák is első kézből tapasztalhatóak meg, ami azért hasznos mert sokszor a jelentkezők sincsenek teljesen tisztában a saját erősségeikkel / gyengeségeikkel. Egy rutinos felvételiztető vagy tréner ilyen esetekben – külső (szemlélői) vagy belső (résztvevői) pozícióból – könnyebben fel tudja mérni a leendő dolgozó alkalmasságát.

Amit pedig sokan elfelejtenek – a felvételikor a cég is vizsgázik, nem csak az álláskereső! Sokszor egy kiválasztási folyamat legalább annyit mond el magáról a vállalatról, mint a jelentkezőről, így ha szeretnénk pozitív, innovatív, modern képet festeni a munkahelyünkről, jó ötlet ezt a különleges és motiváló módszert alkalmazni rögtön az AC-n. Egy elkötelezett, lelkes jelentkező, akit ráadásul játékosan, partneri hangulatban fogadtunk a kezdetektől, sokkal könnyebben válik megbízható leendő kollégánkká.

Amennyiben érdekelnek a cikkben is említett egyedi, játékosított megoldások, keress bennünket bátran, hogy személyre szabott ötletekkel segíthessünk![mkdf_button text=”Kapcsolat” target=”_self” popup=”no” icon_pack=”” font_weight=”” text_transform=”” link=”https://eureka.games/kapcsolat/”]

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok