Mi lenne, ha a gyengeségek helyett az erősségekre fókuszálnánk?

2021. július 11.

Olvasási idő: 3 perc

A sorozatunk első részében azt jártuk körbe: miért is olyan fontos a csapatmunka a munkahelyen, és miért lényeges azt fejleszteni. A második részben a jól teljesítő és elkötelezett csapatok ismérveiről lesz szó.

Ugye megvan az az élmény, hogy időről-időre felmérjük a munkatársak gyengeségeit és ez alapján próbálunk összeállítani fejlesztési folyamatokat? Rengeteg időt, energiát és pénzt teszünk bele és nem túl látványos fejlődés az eredmény. Ismerős?

Mi lenne, ha a gyengeségek helyett az erősségekre fókuszálnánk, amikor egyéneket és csapatot fejlesztünk?

Jó csapatban dolgozni nagy élmény és rendkívül hatékony lehet, hiszen a csapat erőssége és dinamikája közvetlenül befolyásolja az üzleti eredményeket.

Ami  közben erősíti a csapatot és ezzel együtt a céget is.

Eddig ez viszonylag triviálisnak tűnhet, hiszen a legtöbb vezető és HR-es, ha nem is tudatosan, de erre törekszik. Sőt a munkavállalók döntő többsége is olyan helyet keres magának, ahol jól érzi magát a csapatban és feladatai értéket képviselnek az üzlet szempontjából is.

A mindennapi munkavégzés során fontos, hogy olyan feladatokat is magunkénak tudhassunk, amik kihívást jelentenek számunkra és energiával töltenek fel minket. Hogy ez megvalósul-e az nagy részben függ a csapat vezetőjétől, aki ha valóban ismeri a csapata tagjait, tudja, hogy mik az egyedi erősségeik, és képes ezeket figyelembe venni a feladatok kiosztásánál, akkor eredményesebb, hatékonyabb, boldogabb, elkötelezettebb csapatot tud kialakítani, ami a teljes szervezet számára is értéket tud teremteni.

A Gallup kutatása szerint a magasabb szintű elkötelezettség az üzleti eredményekre is pozitív hatással van:

  • 41% alacsonyabb hiányzás
  • 17% magasabb termelékenység
  • 24% alacsonyabb fluktuáció (magas fluktuációjú szervezeteknél)
  • 21% magasabb jövedelmezőség

Természetesen a fenti számok cégenként eltérőek lehetnek, mégis azt jelzik, hogy érdemes kiemelten odafigyelni az egyének elkötelezettségének javítására. Ha az emberek munkájának minél több olyan része van,  amely megfelel az erősségeiknek és a tehetségüknek, akkor az energiájuk és a szenvedélyük táplálja saját kiváló teljesítményüket, és ezzel inspirálhatják a kollégáikat is.

Fontos szem előtt tartani, hogy csapatot “megszerelni” a vezető részvétele nélkül nem igazán lehet, de méginkább nem érdemes, hiszen ő is a csapat része, fontos mozgatórugója. 

Ha a vezető kihúzza magát a fejlesztési folyamatból, azzal azt üzeni, hogy a hiba a csapatban van, neki viszont nem kell fejlődnie, holott ez az esetek döntő többségében nem igaz.

Mindig van hova fejlődni, nem igaz?

AHHOZ, HOGY EREDMÉNYESEBBEN VÉGEZZÜK A MUNKÁNKAT ÉS TÖBB ÖRÖMET LELJÜNK BENNE NEM A GYENGESÉGEINK JAVÍTGATÁSÁN KERESZTÜL VEZET AZ ÚT. ISMERD MEG A MÓDSZERT, AMIVEL DOLGOZUNK.

Szerző: Bódi Gabriella – alapító, szervezetfejlesztési vezető

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok