Játékosítás a flow élményért

2019. március 16.

Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt évek egyik legdivatosabb, izgalmasabb és vágyottabb történése: a flow-élmény valójában az egy témában való teljes elmerülést, izgalmat, és örömmel való feltöltődést biztosítja számunkra. A „tökéletes pillanat” titkát sokan, sokféleképpen próbálták megfejteni, Csíkszentmihályi Mihály pszichológus a „csúcsélmény” átéléseként hivatkozik rá, olyan élményként, amikor elmélyedünk egy tevékenységben, és a maga teljességében átéljük azt.

Nem csoda hát, ha a játékosítás alapvető célkitűzései közé tartozik, hogy résztvevőit felszabadítsa a szorongásaik és negatív érzéseik nyomása alól, és egy szabályok közé terelt, de viszonylag szabad, játékos cselekvésben élhessék meg a flow-t. Ez a játékos keretrendszer olyan biztonságos környezetet biztosít a játékosoknak, ahol nem terelik el a figyelmüket a mindennapi problémáik, ahol képességeiknek megfelelően tudnak sikerélményeket elérni, és ahol átélhetik a „wow-élmény” izgalmas, felfokozott, örömteli állapotát. Könnyen megfigyelhető ez a számítógépes játékok játszásakor, vagy akár egy kedvelt csoportos sporttevékenység közben (pl. focimeccsen).

Csíkszentmihályi szerint azért is különleges ez a történés, mert a boldogság (amit a flow is előidéz) nem magától terem ott előttünk, tennünk is kell érte! Cselekvéseink sikere függ továbbá attól, hogy mennyire nehéz a feladat, amibe belevágtunk: a túlságosan nagy elvárások frusztrálttá tesznek bennünket, a nem nehezedő pálya pedig unalommal tölt el, így flow-élményt valójában csak akkor élünk át, ha képességeinknek megfelelően nehezedő terepen tudunk önfeledten játszani, teljesíteni.

Gondoljunk mondjuk egy játékra, amit utoljára a telefonunkon nyomkodtunk, a tömegközlekedésen üldögélve, hogy eltöltsük az időt. Vagy egy olyan kreatív időtöltésre (pl.főzésre), mely kellemes kihívásként teljesen lefoglalt bennünket, úgy, hogy szinte eltűnt körülöttünk a világ!

Te mikor élted át utoljára ezt az érzést?

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok