Ha egy szupererőd lehetne, mi lenne az?

2021. május 25.

Olvasási idő: 6 perc

2021. május 21-23. között zajlott a II. Onlife Üzleti Konferencia, melynek 3. napján meghívott vendég volt csapatunk alapítója, Bódi Gabriella. A beszélgetés témája az Erősségek: hogyan mérjük fel és használjuk őket a (vezető)fejlesztésben? volt.

És hogy miről volt szó?

Rejtőzködő szuperhősök

A munka világának változásáról, új korszak beköszöntéről, a vezetők és team leader-ekre várú új feladatokról és felelősségekről számtalanszor foglalkoztunk, de hiba lenne nem kitekinteni a munka világának sokszor néma hőseire, a munkavállalókra is.

Egyes felmérések szerint ugyanis a munkavállalók mindössze 15%-a elkötelezett feltétlenül a munkája iránt, és munkavállalók legfeljebb 20%-a vallja, hogy a munkája során azt csinálja, amiben a legjobb. Kevesen vannak tehát, akik érzelmileg teljesen elkötelezettek és arra összpontosítanak, hogy minden nap értéket teremtsenek a csapatuk és a szervezetük számára.

Úgy tűnhet, hogy ez az arány túlzóan alacsony, de gondolj csak bele:

 • Hányan vannak, akik csak megjelennek, “jelen vannak” a munkahelyükön?
 • Hányan keresik a célt és értelmet a munkájukban, de nem találják?
 • Hányan szeretnék, hogy teljes személyiségükkel lehessenek jelen a munkahelyükön, valódi emberként, 3 dimenziós lényekként?
 • Hányan igénylik a valódi kapcsolatokat, különösen egy olyan vezetővel, aki képes őket a következő szintre juttatni?

Ezekre gondolj tehát, amikor arról hallasz: elköteleződési válsággal nézünk szembe.

_eurekagames.png

Miért építs a munkavállalók erősségeire?

Azért, mert a munkavállalók teljesítményének alapját az jelenti, ha azt és úgy csinálják, amiben a legjobbak. Emlékezzünk Henry Stewartra: a beszédes Happy nevű cég alapítója arra tette fel az életét, hogy jól működő, sőt mi több, boldog munkahelyeket teremtsen, és ezt az ideát meg is osztja az ügyfeleivel. Henry abból a – könnyen belátható – alaptételből indul ki, hogy az emberek akkor végzik legjobban a munkájukat, ha jól érzik magukat közben.

Ezt pedig hogyan lehet legkönnyebben elérni?

Úgy, ha hagyjuk, hogy az emberek azt tegyék, amiben igazán jók. Ha ki tudják használni tehetségeiket a munkában, sőt azokat még tökélyre is fejleszthetik.

Amikor a vezetők arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy erősségeiket és tehetségüket használják:

 • 15%-kal magasabb a munkavállalói elkötelezettség
 • 7%-kal magasabb az ügyfél elkötelezettség
 • 29%-kal magasabb a nyereség
 • 72%-kal alacsonyabb a lemorzsolódás a magas fluktuációjú szervezetekben

Ezek a munkavállalók pedig:

 • alig várják, hogy dolgozni menjenek;
 • több pozitív, mint negatív élményt szereznek a munkatársakkal;
 • jobban bánnak az ügyfelekkel;
 • elmondják a barátaiknak, hogy egy nagyszerű vállalatnál dolgoznak;
 • több kreatív és innovatív pillanatot élnek át.

Miért jó tehát az, ha az erősségeidre fókuszálva dolgozol?

Ha tudatosítod, hogy született tehetséged van egy bizonyos területen, és ehhez tudod igazítani a munkádat, ez automatikusan magas teljesítményt fog eredményezni. Hiszen olyan pályán mozogsz, ahol nagy az önbizalmad és kiemelkedőek a képességeid. Egyszerűen mondva: kifejezetten jó vagy benne. Ez a te szupererőd!

Egységben az erő!

Legyen tehát a cél a tehetségeink tudatosítása, ezeknek erősségekre, kiválóságokra való fejlesztése. Ezzel nemcsak a munkavállaló hanem az együtt dolgozó csapat, végérvényesen pedig a teljes szervezet csak nyer.

Milyen egy olyan csapat, ami az erősségekre épít?

Pontosan olyan, mint a szuperhősök összefogása. Rengetegszer szánkba rágták már, hogy a szupererő önmagában mit sem ér: a Bosszúállók csak együtt tudták legyőzni az univerzumot fenyegető gonoszt, az Igazság Ligája csak az összefogás erejével menthette meg a világot, a Szuperhős Tanoncok pedig együttesen tudnak a Galád Brigád fölé kerekedni.

5arc3z.jpg

És a munkahelyi csapat bizony pontosan ilyen: olyan tökéletlen, de tehetséges munkatársak csoportja, melyben mindenki megérti, hogy egyesek bizonyos dolgokban nagyszerűek, másokban pedig nem túl jók. És erre van egy közös nyelvük is.

A csapattagok tisztában vannak azzal, hogy az egyes személyek hogyan gondolkodnak, cselekszenek és éreznek. Ez a tudatosság segít a csapatnak elnavigálni a mindennapi kihívások között.

Ez a tudatosítás pedig megteremti a közös célt: elhárítani a világot fenyegető veszélyt azt a közös elérendő eredményt, melyért közösen, együtt, egymásra számítva dolgoznak. Mély bizalom van közöttük és szükségük van egymásra az a kiváló teljesítmény megvalósításához.

Mi kell ehhez? Egy közös nyelv, melyet a csapat tagjai mind megértenek és használnak, és mely azon alapul, hogy miben vagyunk mindannyian, egyenként is tehetségesek. Ez teszi lehetővé azt, hogy delegáljanak, segítséget kérjenek és ellenőrizzék egymást.

Azok a csapatok, amelyek minden nap az erősségekre összpontosítanak, 12,5%-kal nagyobb termelékenységgel dolgoznak. Az erősségekre vonatkozó visszajelzést kapó csapatok pedig 8,9%-kal nagyobb nyereségességgel dolgoznak.*

* Gallup: How Employees’ Strengths Make Your Company Stronger

A gyengeségeinkkel akkor ne is foglalkozzunk?

Ismerős a mondat?

Csak keményebben kell dolgoznom és sikerülni fog.

Ez egy hatalmas nagy tévedés. Könnyű így elmaszkolni a kudarcot vagy a tehetségtelenséget, azonban ha ez igaz lenne, akkor a siker receptje tényleg 1 mondat lenne, és nem könyvtárnyi szakirodalom és megannyi bestseller foglalkozna vele.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a gyengeségeinkkel igenis szembe kell néznünk. Az erősségeken alapuló fejlesztés megközelítésének elfogadása nem jelenti azt, hogy a figyelmen kívül hagyhatjuk a gyengeségeinket. Ezzel csak rontunk rajtuk.

A gyengeség olyasmi, ami a siker, azaz az eredményesség útjában áll.

Hogyan viszonyul akkor a gyengeség a tehetséghez? Úgy, hogy nem mindegy, mire mennyi energiát és figyelmet fordítunk.Ha a gyengeségeink javítgatásán dolgozunk, azzal lehetséges, hogy elkerüljük a kudarcot, de csak az erősségeinkre építve tudunk kiváló teljesítményt hozni.

Fel kell tehát ismernünk és kezelnünk, menedzselnünk kell a gyengeségeinket, vakfoltjainkat. Ahogy az útra dőlt fát sem próbáljuk egyedül eltakarítani, hanem inkább felmérjük az akadályt és hatékonyabb módszerhez nyúlunk – például megkerüljük.

Mi szerintünk tehát a siker receptje? Őszintén: nem tudjuk – mert szerintünk nincs egy univerzális megoldás. Viszont hisszük azt, hogy fejlődni mindig lehet, jóból jobbak lehetünk. A legvégső cél pedig az, hogy jól érezzük magunkat. Mert ha jól érezzük magunkat, akkor szinte bármi lehetséges. Ha ez nem siker, akkor semmi nem nem az.

A TEHETSÉGED FELMÉRÉSÉNEK ELSŐ KÉRDÉSE PEDIG LEGYEN AZ: HA VÁLASZTHATNÁL EGY SZUPERERŐT, MI LENNE AZ? A VÁLASZ PEDIG A BENNED SZUNNYADÓ TEHETSÉGBŐL FAKAD. TUDATOSÍTSD ÉS FEJLESZD, HOGY KITELJESEDHESS A MUNKÁBAN ÉS AZ ÉLETBEN EGYARÁNT. HA PEDIG EBBEN TÁMOGATÁS KELL, KERESS MINKET, MI SEGÍTÜNK VÉGIGMENNI AZ ÚTON.

kalmar-peter-eureka-games-2-200x200.png

Szerző: Kalmár Péter – Eureka Games alapító

EUREKA GAMES [mkdf_button text=”SZERVEZETFEJLESZTÉSI MEGOLDÁSOK” target=”_self” popup=”no” icon_pack=”font_awesome” fa_icon=”fa fa-key” font_weight=”” text_transform=”” link=”https://eureka.games/online-szervezetfejlesztes-home-office-idejere/”]

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok