Év végi csapatépítés – mit várhatunk 2022-ben?

2022. november 23.

Olvasási idő: 5 perc

Sokan egy új időszámítást kezdtünk el fejben 2020-ban, a covid-járvány kirobbanásával. Hiszen a munka világában oly sok minden a feje tetejére állt két évvel ezelőtt, és azóta harmadszor tesszük fel a kérdést: mit várhatunk ettől az év végétől és az újévtől? dr. Kalmár Péter hozta el nektek gondolatait a témában.

Az “új normális” kifejezéssel mi is ekkor ismerkedünk meg. 2020-ban még azon gondolkoztunk, lesznek-e csapatépítők úgy, hogy többségében elzárva, izolálva, home office-ban dolgoztunk. 2021-ben arra készültünk, hogy ismét élőben találkozunk és végre megünnepeljük a csapatokat úgy, ahogy egy éve kimaradt. Majd kiderült, hogy korán örültünk és többségében ismét az online térbe kényszerültünk.

2022 más is lett! Változatos kihívásokat állított elénk. Újra kíséri napjainkat a bizonytalanság, az ismeretlen, a stressz. Nem kell azonban, hogy ez az év is teljesen negatív mérleget kapjon! A munka megváltozott világában végre tényleg tesztelhettük, mi az, ami igazán időtálló: a csapatok összetartozása! Bár közel az év vége, sokat tehetünk még azért, hogy ez az egység megmaradjon. Hogy hogyan? Arra is mindjárt kitérek.

Mégis miben más az idei év?

A tavalyi évben feltettük a kérdést a LinkedIn közösségének, hogyan tervezik a 2021-es évzáró rendezvényeket. Akkor a 95 megkérdezett közel fele úgy látta, nem tartanak semmit vagy legalábbis bizonytalan a karácsonyi céges összejövetel sorsa. A céges rendezvények legalább egyharmada ismét online térben került megrendezésre.

Idén jóval bíztatóbb az évzáró események sorsa: hasonló kutatásunk során a megkérdezettek mindösszesen 12%-a mondta, hogy nem terveznek idén semmit, 70% pedig látja a fényt az alagút végén és azt is, hogy az lelkes kollégáktól ered, lámpással a kezükben.

Linkedin mini-közvéleménykutatás eredménye

Jelszó: a közösség!

Azonban a tapasztalatunk az, hogy az élet még közbeszólhat. Nagyon sok cég még mindig kivár, hiába már csak hetek vannak hátra az év végéig. A kérdés pedig régen nem az, hogy “tartsunk-e?”, és ha igen, akkor “milyen formában csapatépítőt?”, hanem az, hogy mi legyen az üzenet, mi legyen a cél. 

Partnereink és ügyfeleink is arról számoltak be, hogy tartanak attól, hogy egy ilyen turbulens – a munkavállalók magánéletére és a vállalat stabilitására egyaránt nyomást gyakorló – környezetben kontraproduktív hatása lehet az önfeledt szórakozásnak. De mi van akkor, ha ez a szórakozás egy eszköz a cél elérséért? A legfontosabb cél most, hogy a munkavállalók érezzék, hogy egy támogató közösség, biztonságos háttér veszi őket körül. Így a munkáltatónak nem csak, hogy lehetősége van, szükséges is lépnie azért, hogy erről bizonyosságot adjon. Egy recesszió árnyékban, kihívást jelentő egzisztenciális helyzetben a munkahelyi közösség támogató ereje most talán fontosabb, mint valaha.

Milyen visszajelzéseket kapunk tehát? Leginkább azt, hogy a céges eseményeknek (és ebből a szempontból mindegy, hogy karácsonyi rendezvény vagy más apropó ad okokat) a célja az összefogás és a támogatás üzenetének eljuttatása a munkavállalókhoz. A közösségi értékek, az összetartozás érzése kiemelt fontossággal bír, ezért a cégek is olyan eseményeket terveznek idén, ahol ezeket őszintén és bizalmat építve meg tudják osztani a tagjaikkal.

Mit csinálunk idén?

Nem vagyunk hát könnyű helyzetben. Az elmúlt két évben sok lehetőséget kihagytunk, hogy a munkahelyi közösséget hatékonyan építsük. Akadályoztak minket a járványügyi korlátozások, a felelős hozzáállás és bizony az új trendek is a munka világában. Idén pedig STOP-tábla állít meg minket: milyen üzenetet hordoz, ha az életszínvonal romlása mellett “szórjuk a pénzt” az ünneplésre? Nyugodtan ki lehet mondani az ítéletet: ha csak erről szól az év vége, akkor inkább ne is csináljuk.

De lábon sem kell lőnünk magunkat. Számtalan ügyfelünkkel elbeszélgetve azt látjuk, hogy a munkahelyi közösség építése most talán fontosabb szempont, mint valaha. Ehhez pedig remek lehetőség, ha a szimbolikus évzárás egy értékekkel és értelemmel teli eseménnyé válik, a közösség összefogásának erejét meglovagolva együtt várni a következő évet csak sokára visszatérő lehetőség arra, hogy megmutassuk,  együtt minden nehézségen felülkerekedünk.

Szóljanak hát az idei évzáró események rólunk, mindannyiunkról, a közösségekről. Ismerjük meg minél jobban egymást, vegyük észre egymás erősségeit, tapasztaljuk és tanuljuk meg, hogyan tudunk egymásra őszintén mosolyogni, egymáshoz segítségért fordulni. Gyűjtsünk közös emlékeket, játsszunk és nevessünk – de mindenekelőtt figyeljünk oda minél jobban egymásra.

Programok az összetartó közösségekért

Idén tehát a jelszó az összetartozás erősítése, és ennek nem kell egyáltalán megterhelőnek lennie. Egy közös vacsora és a Titkos Mikulás hagyományának felelevenítése is már hatékonyan összehozza a csapatot, a közös élmények megteremtésére pedig a játékok (legyen szó társasról vagy élőről) különösen alkalmasak. Miért? Mert kiveszik a stresszt a mindennapokból, és észrevétlenül is arra kényszerítenek minket, hogy figyeljünk a másikra, figyeljünk egymásra. Bújhatunk akár szuperhősök bőrébe, networkölhetünk a ‘20-as szesztilalmi időszakában vagy nyomozhatunk egy komikus gyilkosság ügyében, az eredmény ugyanaz: a csapatunk nemcsak eredményes és összetartó lesz, hanem együtt igazán erős is!

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok