Együtt, jól és szívesen dolgozni – Csapatépítés hatása a vállalti kultúrára

2023. október 18.

Olvasási idő: 4 perc

Bár az köztudott, hogy a vállalatok alap építőegysége a munkavállaló, hajlamosak vagyunk itt megállni, és nem tovább tekinteni ennél. A legfontosabb egység azonban a csapat maga. Az, hogy hogyan teljesít a szervezetünk, nem csupán az egyéneken múlik, hanem a közös munkájukon, együttműködésükön, kohéziójukon, azaz a csapatkultúra döntő tényező. Az alapvető bizalom a csapat tagjai között és a ráépülő pozitív csapatmorál olyan munkahelyet teremt, ahova az emberek jó érzéssel jönnek be dolgozni, és munkájuknak értelmét látják. Ez pedig egyenes út a sikerhez, mind üzleti, mind szakmai értelemben.

Mi az a csapatkultúra?

Amikor szervezeti kultúráról beszélünk, akkor nem csupán a szervezet céljairól vagy az egyének különböző értékrendjeinek összeségéről beszélünk, hanem ennek egymásra hatásáról, az együttműködés hozta új szabály- és viselkedésrendszerekről, egy szóval a csapatkultúráról.

A csapatkultúra azoknak a viselkedéseknek, értékeknek, céloknak, munkavégzési módoknak az összesége, amelyen osztozik a teljes csapat. Amiben leginkább eltér a szervezeti kultúrától, az az, hogy adott munkahelyen belül sem egyformák a kisebb egységek interakciói, mindennapjai, hiszen ezt annak alkotó tagjai és a közös feladatok, valamint az eltérő munkafolyamatok is befolyásolják.

Hogyan ismerhetjük meg csapatkultúránkat?

A szervezet hosszútávú sikerét meghatározó faktor a csapatkultúra, azon belül is a csapat együttműködési képessége, amely olyan kérdéseket foglal magában, mint:

  1. A munkavállalók valahová tartozónak érzik magukat?
  2. Ügy érzik, egy csapathoz tartoznak?
  3. Értik és egyetértenek a szervezeti célokkal, víziókkal?
eureka csapatkultúra

Ahány vezető, annyi vezetési stílus

Maga a csapatkultúra nagyban függ az csapat élén álló vezető képességeitől, személyiségétől, stílusától is. Máshogy kommunikálhat egy IT és máshogy egy sales divízió vezetője csapattagjaival, hiszen más a mindennapi közös nyelvük, a motivációik, a munkamoráljuk és az igényeik is. Arról se feledkezzünk meg, hogy a csapatokon belül eltérő hierarchiák állhatnak fenn: vannak laposabb és vannak erőteljesebb, lépcsőszerűbb felépítésű csapatok, munkavégzés módjától és a feladatok, csapattagok igényétől, tulajdonságaitól függően.

Hogyan tesz hozzá a csapatépítés a vállalati kultúrához?

A csapatépítés csodákat tud tenni a kommunikáció, egymáshoz való kapcsolódások terén, de akár a produktivitásra is pozitív hatással tud lenni a szervezeten belül. Sokat hallunk mostanában a magasan teljesítő csapatokról (high performing teams), akikre a szervezeti produktivitás szószólói mint a Szent Grálra tekintenek, és amelyek az elnevezésből fakadóan ténylegesen rendkívül sokat járulnak hozzá a szervezet működéséhez, sikereihez. Célunk tehát minél több ilyen csapatot a szervezetünkben tudni Logikus lenne a kíválóan teljesítő egyénekből összeállítani ilyen álom-csapatokat, de nem szabad alábecsülni a csapatdinamikát: a képlet ugyanis jóval komplexebb a szimpla összeadásnál, nagy szerepe van ugyanis a „kölcsönhatásoknak” is.

Az egyik kulcs a közösségteremtés, a valahová tartozás érzésének létrehozása, erősítése, hiszen ekkor alakulhat ki a már említett alapvető bizalmi szint a csapattagok között, ahol már el is kezdenek együttműködni. Az ezen a szinten megoldott közös problémák bajtársiasság érzését is keltik. Itt jönnek képbe a csapatépítők: ezeket az előrelendítő problémás munkahelyi helyzeteket ugyanis tréning vagy csapatépítő környezetben lehet szemléletesen – és legfőképpen stresszmentesen – szimulálni, a megoldás hatásosságából mit sem veszítve.

Hogyan érezhetik magukat az emberek a csapatépítők után?

Ha az emberek boldogok a csapatokon belül, az hatással van az egész szervezeti életre. A boldog kollégák ugyanis szívesebben és jobban tudnak együtt dolgozni, ez pedig emeli a munkahely teljes atmoszféráját.

Egy csapatépítő ezt is fokozhatja, mind követlenül, mind közvetve, egyéb érzések által: a munkavállaló érezheti magát elismerve, meghallgatva, mint akikben bíznak, és akik bízhatnak, közösség részeként, döntéshozóként egy olyan szervezetben, ahol van lehetőségük tanulni, fejlődni.

Milyen konkrét módokon segítik a szervezeti kultúrát és teljesítményt a csapatépítők?

  1. Növelik a hatékonyságot, produktivitást
  2. Biztonságos környezetben gyakorolhatják a munkavállalók a készségeiket
  3. Bátorítják, erősítik a tanulási környezetet, mindezt egymás jobb és eltérő közegben való megismerésével, új képességeket felfedezve
  4. Kommunikáció fejlesztésével, feladatokat érintő transzparenciával, közös nyelv és kommunikációs alapok megteremtésével
  5. Hatékony konfliktuskezelési technikák megismerésével
  6. Bizalmat építve a nyílt és őszinte kommunikáció által
Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok