Adventi Challenge #6: Fordított Brainstorming

2022. december 08.

Olvasási idő: 3 perc

6. nap: Eredményes Csapatoknak

A mai kihívásod, amellyel eredményesebbé és összetartóbbá teheted a csapatod:

Fordított Brainstorming

Ti is úgy érzitek, hogy kritizálni sokkal könnyebb, mint konstruktív ötletekkel előállni? Gondoljátok hát végig a legrosszabb, legvackabb, kidobásra ítélt ötleteket, és aztán fordítsátok meg! 

Ennek a gyakorlatnak a segítségével olyan abszurd javaslatok kerülnek majd az asztalra, melyek végül úttörő megoldásokhoz vezetnek majd titeket. Olyan ötleteket kérj hát be a kollégáidtól, melyekért a képzeletbeli főnökötök úgy rúgna ki titeket az irodájából, hogy a lábatok nem éri a földet. Na ilyen egy igazán vacak ötlet. Most pedig fordítsátok meg!

Hogyan csináljátok?

1. Első lépésként azonosítsátok és írjátok fel egy jól látható helyre (táblára, flipchartra, közösen megosztott dokumentumba, whiteboardra…) az a problémát vagy kérdést, amire a tényleges megoldást keresitek.

2. Fordítsátok meg a problémát. Például:
Probléma: Hogyan tudnánk növelni a vevők elégedettségét?
Anti-Probléma: Hogyan tudnánk növelni a vevők elégedetlenségét?

3. Kezdődhet a brainstorming! Hozzatok javaslatokat az anti-probléma elősegítésére! Minél több van belőlük, annál jobb! Például:
Remekül lehetne a növelni a vevői elégedetlenséget, ha a termék csomagolása egyszínű, lehetőleg teljesen fekete lenne.

4. Gyűjtsétek be az anti-ötleteket, és véletlenszerűen osszátok szét egymás között őket!

5. Kérd meg a csapatot, hogy fordítsák meg az ötletet, amit kaptak. Így ezek minden bizonnyal valódi megoldási javaslatok lesznek a valódi problémára. Például:
Anti-megoldás: Kapcsolatfelvételt követően ne keressük fel telefonon az ügyfelet azonnal.
Valódi megoldás: Kapcsolatfelvételt követően keressük fel telefonon az ügyfelet azonnal.

6. Elemezzétek közösen az így összegyűjtött ötleteket.

BÓNUSZ: A legrosszabb ötletekből készíthettek egy ötlet-temetőt ötlet-sírtáblákkal. A legvackabb anti-megoldásokat írjátok fel egy (karton)papírból kivágott sírtáblára, és tűzzétek ki őket egy megfelelő helyre. Ezek az “eltemetett” ötletek lesznek azok, amiket mindenképpen kerülljetek el a jövőben!

Ha szívesen posztolsz az [eureka] karácsonyi kihívásról a közösségi médiában, és szeretnéd, ha mi is látnánk, használd az #eurekaracsony hashtaget!

Szeretnéd, ha a csapatod többi tagja is részt venne a kihívásban? Küldd tovább nekik ezt az oldalt, és osztozzatok közösen a kihívás élményén!

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok