A “nyakkendős” nem

2019. május 02.

Olvasási idő: 3 perc

Egy apró trükk, ami örökre megváltoztathatja a kommunikációdat


Emlékezz vissza a legutóbbi olyan alkalomra, amikor hozzászóltál egy témához, és a társaság egy másik tagja rád licitált a saját sztorijával, vagy hozzátette, hogy neki miért volt még nálad is nehezebb dolga egy hasonló helyzetben. Nem is volt olyan régen, igaz?

A mindennapokban gyakran észre sem vesszük, de lelkesedésünkben mi magunk is rátromfolunk beszélgetőtársainkra, vagy belevágunk a szavukba, és a legtermészetesebben használjuk az “Igen, de…” blokkoló kifejezést. Mindhárom az előbb említett kommunikációs formula akaratlanul is megtörheti a beszélgetőtársunk önbizalmát, ezért érdemes tudatosan figyelni rá, hogy beszédstílusunk hierarchikus helyett “mellérendelő” legyen. Ahhoz, hogy beszélgetőpartnereinkhez valóban “partnerként” szólhassunk, ezzel kiváltsuk szimpátiájukat és felkeltsük figyelmüket, érdemes egy apró trükköt beépíteni a mindennapi kommunikációnkba.

“Igen, de…” helyett “Igen, és…”


Vegyünk példaképpen egy olyan beszélgetést, melyben valaki valamiről állítást tesz, Te pedig válaszkészen kapcsolódsz a témához. Figyeld meg, hogy miben változik a mondat értelme, ha a “de” szócskát “és”-sel helyettesíted!

Kolléga: Szerintem ez a sárga nagyon szép árnyalat lenne a falra.
Te: Igen, de elég unalmasan festene, válasszunk mást.

Az első esetben valójában nem, vagy csak részben ismered el a kolléga ötletét, és azt érezteted, hogy bár nem akarod megbántani, de az a jó ötlet, amit Te mondasz. Sokszor szokták a “de”-t “nyakkendős NEM”-nek nevezni, hiszen valójában hiába kezdted a mondatodat igennel, elutasítottad a másik ötletét. Úgymond becsomagoltad az elutasításodat, de ettől azt még érzékelte a partnered. Figyelj csak hogyan is hangozna ez a párbeszéd egy “és”-sel?

Kolléga: Szerintem ez a sárga nagyon szép árnyalat lenne a falra.

Te: Igen, és akár a többi színt is kipróbálhatnánk, lehet hogy találunk egy izgalmasabbat!

Valójában ugyanarra az eredményre jutottunk, kifejezted hogy Te másképpen gondolkozol, ellenben a második esetben meghagytad a lehetőséget a kollégádnak, hogy továbbra is motiváltan ötleteljen veled. Apróságnak tűnhet, de ha igyekszel a partnered ötleteit, állításait, gondolatait tiszteletben tartva, mellérendelő kommunikációval csatlakozni a beszélgetésekhez, minőségi változást tapasztalhatsz a munkahelyi kapcsolataidban.

Mit gondolsz a cikkünkről? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, mond el nekünk Facebookon

Úgy érzed, hogy lenne még mit csiszolni a kommunikációs technikádon? Szituációs helyzetgyakorlatokra épülő tréningünkön rutint szerezhetsz abban, hogy ez magabiztosan menjen  https://eureka.games/szabad-nap/

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok