7 Hibrid Munkavégzési Trend, melyet minden vezetőnek tudnia kell 2021-ben

2021. május 03.

Olvasási idő: 7 perc

2020 hirtelen, földrengésszerű változást hozott a munkavégzés világában, mely mindenhol és mindenkit érintett. A járványhelyzet miatt legtöbbünk home office-ba szorult, aki pedig maradt a munkahelyén, olyan intézkedésekkel szembesült, melyekre korábban még nem látott példát.

Most pedig, hogy felvettük a harcot a vírussal, egy újabb hatalmas változás küszöbére léptünk: a hibrid munkavégzés ajtaja tárul fel előttünk, egy olyan vegyes modellé, ahol egyes dolgozók visszatérnek a munkahelyükre, mások pedig otthonról dolgoznak tovább – esetleg egyszerre mindkettő.

Két dolgot azonban biztosan látunk: a rugalmas munkavégzés velünk marad, a tehetséggondozás pedig alapvetően megváltozik.

A Microsoft egy széleskörű kutatással és szakértők bevonásával vizsgálta, milyen hatással volt és lesz a koronavírus a munkavégzés világára. 2021. márciusában kiadták éves jelentésüket az idei év munkavégzési trendjeivel kapcsolatban. 31 ország több mint 30 000 munkavállalóját kérdezték meg, illetve a Microsoft 365 és LinkedIn milliárdos adatbázisának releváns elemeit dolgozták fel, hogy létrejöhessen a kiadvány.
2021 Work Trend Index: Annual Report
The Next Great Disruption Is Hybrid Work – Are We Ready?

És hogy mi hívta életre ezt a tanulmányt? Az a felfedezés, hogy a statisztikák szerint a globális munkaerő 40%-a készül idén munkahelyet váltani, ezért a felkészült szervezetek hatalmas előnnyel indulnak a tehetségek iránti küzdelemben.

Az alábbi 7 trend határozza tehát meg a munka világának jövőképét.

 eureka_games_microsoft_7_munkavegzesi_trend.jpg

1. A rugalmas munkavégzés velünk marad

A munkavállalók mindkét lehetőségből a legjobbat akarják maguknak: több mint 70 százalékuk szeretné, ha továbbra is rugalmas távmunka lenne, míg több mint 65 százalékuk több személyes találkozóra vágyik a csapatával. Ez szükségképpen magával hozta az egymás iránti nagyobb figyelmet.

A távmunkára való tavalyi áttérés a munkavállalók körében növelte a befogadás érzését, mivel mindenki ugyanabban a virtuális szobában foglalt helyet. A hibrid munkára való áttérés ezt a formát fogja megtörni: biztosítani kell, hogy a munkavállalók rugalmasan dolgozhassanak, akkor és ahol akarnak, valamint hogy megkapják a szükséges eszközöket ahhoz, hogy kellően hatékonyak legyenek, bárhol is vannak éppen.

2. Ébresztő! Nem kapcsolódsz a munkavállalódhoz!

Sok vezető jobban élte meg az elmúlt 1 évet, mint a beosztottaik. 61 %-uk azt mondta, hogy jelenleg “jól érzi magát” – ez 23%-al több, mint a  beosztottaké. Máshol is előny élveznek:

  • erősebb kapcsolatokat építenek ki a kollégákkal (+11%) és a vezetéssel (+19%),
  • többet keresnek (+17%),
  • több szabadságot tudnak kivenni (+12%).

Eközben pedig egyre inkább elmarad a kérdés: “Szia, hogy vagy?“. A munkavállalók pedig azt érzik, hogy a kapcsolat megszakadt köztük és vezetőik között. Egyharmaduk szerint a munkahelyük túl sokat követel tőlük – és ennek nem tudnak hangot adni.

Az adatok egyértelműek: az embereink küszködnek. És új módszereket kell találnunk, hogy segítsünk nekik.

Jared Spataro, CVP a Microsoft 365-nél

A Z generációs munkavállalók, a nők, a frontvonalban dolgozók és a karrierjük elején állók számoltak be arról, hogy az elmúlt egy évben sok nehézséggel kellett szembenézniük.

3. A magas termelékenység kimerült munkaerőt takar

A munkavállalók 54%-a túlterheltenek érezte magát, 39% pedig arról vallott, hogy kifejezetten kimerült. A munkanapok digitális intenzitása megnőtt – a a meetingek és a munkával kapcsolatos csetelés száma folyamatosan emelkedik. Ezt hívjuk kommunikációs áradatnak.

A megbeszélések és a csevegések kimagasló száma ellenére az emberek 50%-a öt percen belül vagy annál rövidebb idő alatt válaszol a kollégáknak, főnököknek chaten. Ez azt bizonyítja, hogy jelentősen megnőtt a munkanapok intenzitása, és az, amit ez idő alatt elvárnak a dolgozóktól.

4. A Z generációnak újra energiára van szüksége

A home office egyik legnagyobb vesztese a Z generáció – azok a 18-25 év közötti fiatalok, akik a karrierjük elején állnak, és ezért jóval nagyobb szükségük lenne a munkahelyi interakciókra, mint a már rutinos kollégáiknak. Az elszigeteltség hatásai ezért náluk a legsúlyosabbak: küszködnek a munka-magánélet közti egyensúly fenntartásával, miközben a kiégés jelei a körükben üti fel a fejét a leggyakrabban.

Pedig a visszajelzésük és hogylétük kritikus jelentősségű: ők az első olyan generáció, amely ilyen széles körben, teljesen távoli környezetben kezdi meg munkáját, tapasztalataik meghatározzák a hibrid munkával kapcsolatos elvárásokat és hozzáállást a jövőben.

5. Az egyre szűkülő hálózatok veszélyeztetik az innovációt

A világjárvány okozta elszigeteltség, amelyet az emberek a magánéletükben éreznek, a munkahelyükön is megjelenik.

A távoli munkavégzésre való áttérés összezsugorította a hálózatainkat. A világjárvány kezdetén a munkahelyi interakciók a közeli hálózatokkal megsokasodtak, azonban a távoli hálózatokkal való interakciók száma csökkent. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy az elszigeteltség idején a közvetlen csapatainkhoz fordultunk támogatásért, és hagytuk, hogy a szélesebb hálózatunk háttérbe szoruljon. Ahogy pedig eltelt egy év, még ezek a közeli kapcsolatok is kezdtek megcsappanni.

A vezetőknek meg kell keresniük a módját annak, hogy elősegítsék a csapatok közötti együttműködést és a spontán ötletmegosztást, amely évtizedek óta a munkahelyi innováció motorja.

6. Az önazonosság serkenti a termelékenységet és a jóllétet

A home office időszaka egy teljesen új jelenséget is hozott: azt, hogy a magánéletünket, a személyiségünket behoztuk a munkahelyünkre. A kollégáink nagyobb eséllyel találkoztak a családunkkal, a háziállatainkkal. Többször láttak minket “nem munkaüzemmódban”. Megmutattuk egymásnak a sebezhetőségünket.

Ez pedig – ha okosan és elővigyázatosan vezetjük be -, nagyszerű lehetőségeket rejt. A munkatársakkal való interakciók elősegíthetik egy olyan munkahely létrejöttét, ahol az emberek könnyebben vállalják önmagukat. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest az emberek 39%-a azt mondja, hogy nagyobb valószínűséggel adta teljes, hiteles önmagát a munkahelyén, és 31%-a kevésbé érzi magát zavarban, ha az otthoni élete megjelenik a munkahelyén.

Azok az emberek pedig, akik a korábbinál szorosabb kapcsolatban voltak munkatársaikkal, nagyobb hatékonyságról és jobb általános közérzetről is beszámoltak.

7. A tehetség mindenütt jelen van a hibrid munka világában

A távoli vagy hibrid munkavégzés alapvetően alakítja át a karrierutakat. Miért? Mert sokkal könnyebb lesz munkahelyet váltani, mint azelőtt bármikor. Az embereknek többé nem kell elhagyniuk az íróasztalukat, a házukat vagy a közösségüket ahhoz, hogy kibővítsék karrierjüket, és ez mélyreható hatással lesz a tehetséggondozásra.

Az előre vezető út

Ezek a tendenciák együttesen azt mutatják, hogy a munka már nem köt bennünket a tér és az idő hagyományos fogalmaihoz. Ehelyett tegyük félre régóta fennálló feltételezéseinket, és változtassunk a hozzáállásunkon:

A rendkívüli rugalmasság mostantól nemcsak “oké”, hanem kifejezetten nagy versenyelőnyt jelent.

Ha a vezetők szem előtt tartják ezeket a jeleket, akkor sikerre vezethetik az embereiket és szervezetüket.

*A Microsoft teljes tanulmánya letölthető IDE KATTINTVA.

MEGÉRTE ELOLVASNI A CIKKET, KAPTÁL ÚJ TÁMPONTOT? OSZD MEG MÁSSAL IS, AKINEK HASZNOS LEHET! 

kalmar-peter-eureka-games-2-200x200.png

Szerző: Kalmár Péter – Eureka Games alapító

EUREKA GAMES 

[mkdf_button text=”SZERVEZETFEJLESZTÉSI MEGOLDÁSOK” target=”_self” popup=”no” icon_pack=”font_awesome” fa_icon=”fa fa-key” font_weight=”” text_transform=”” link=”https://eureka.games/online-szervezetfejlesztes-home-office-idejere/”]

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok