3 ok, amiért az élmény jobb munkahelyi motiváció, mint a pénzbeli bónusz

2019. április 08.

Olvasási idő: 3 perc

Elsőre úgy tűnhet, luxus azt állítani, miszerint a pénz nem a legerősebb motivációs tényező a munkavállalók körében, valójában azonban mára számos kutatás (pl: a PricewaterhouseCoopers (PwC) pár évvel ezelőtti nemzetközi felmérése) bebizonyította, hogy a beosztottak többsége alacsonyabb fizetésért is hajlandó volna dolgozni, ha jobban élvezné a munkáját.

Ahhoz pedig, hogy egy munkavállaló nagyobb örömmel menjen be a munkahelyére, szerencsés kreatív és innovatív jutalmazási módszerekkel közelíteni felé. Ennek egyik legfrappánsabb eszköze az élményeken keresztüli aktivizálás, aminek számos előnye van a pénzbeli juttatásokkal szemben.


Mostani cikkünkben három, az “élményekkel történő motiválás” mellett szóló indokot hoztunk nektek!

1. Fejleszt és szórakoztat egyszerre

Kezdjük rögtön egy “adu ász” okkal, ugyanis az élményprogramok legtöbbször nem csak feldobják a hangulatot, de fejlesztik a csapatmorált, az együttműködést, és számos olyan helyzet elé állítják a résztvevőket, amik a későbbi munkájuk szempontjából fejlesztő jellegűek lehetnek. Ráadásul a csapatépítő játékok, egyedi tervezésű, játékos tréningek legtöbbször lehetőséget nyújtanak a kollégák munkahelyi szerepeiből való kilépésre is, így a kollégák jobban megismerhetik egymást, és a magánéleti, személyes kiválóságaikra is fény derül.

2. Segíti az elköteleződést

Nem nagy meglepetés, hogy azok a munkavállalók, akik személyes érzelmekkel, azaz pl. barátságokkal kötődnek a munkahelyükhöz, sokkal tovább és sokkal lelkesebben végzik a feladataikat, mint azok, akik kívülállóként, magányos farkasként járnak be dolgozni. A céges kapcsolatok, a munkaidőn túl is ápolt munkahelyi barátságok tehát erősítik az elköteleződést, ezek létrejöttére pedig nem is kell jobb alkalom, mint egy céges buli, vagy közös élményprogram. Az összetartó, egymást támogató kollégák, vagy munkahelyi közösségek kitartóbbak a kihívásokkal szemben, és egy jó csapat komoly előny a tehetséges, pályakezdő kollégák megtartásához.

3. Maradandó élmény

Míg a pénzbeli juttatások instant örömet okoznak, valójában az élményprogramok sokkal maradandóbb pozitív érzéseket keltenek a munkavállalókban, elég csak egy jól sikerült céges csapatépítőre vagy kirándulásra gondolni, amit sokszor évek múlva is emlegetnek a kollégák. Éppen ezért, bár elsőre furcsának tűnhet az anyagiak helyett a lélek jutalmazását választani, hosszabb távon a közös élmények nem csak a közeli munkatársakat, de a vezetőket is erősebben motiválják.

Ha pedig az élményprogramba némi játékosságot is keverünk, valódi flow-élményt nyújthatunk a résztvevőknek, így nem pusztán egy céges rendezvényre emlékeznek majd vissza, hanem egy olyan napra, amikor a munkahelyükön megbecsülték Őket.

További hasznos tanulmányok:

The Secret of Effective Motivation – By Amy Wrzesniewski and Barry Schwartz

2014. július 4. –  New York Times online

https://www.nytimes.com/2014/07/06/opinion/sunday/the-secret-of-effective-motivation.html?fbclid=IwAR0VWRnDhsJztK9e5WNCJzxYbslzIWVDxg5wYtoQjBasjTuP7NnFW-KWEzg

Does Money Really Affect Motivation? – A Review of the Research by Tomas Chamorro-Premuzic

2013. április 10. – Harvard Business Review

https://hbr.org/2013/04/does-money-really-affect-motiv

Millennials at work Reshaping the workplace –  PricewaterhouseCoopers

2011. – PwC

https://www.pwc.com/co/es/publicaciones/assets/millennials-at-work.pdf

Gy-NR

Ha beindítottuk a gondolataidat,

és szeretnél ezekről beszélni, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és foglalj időpontot egy online 30 perces ingyenes konzultációra.

Időpontot foglalok